1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Houkuttaako romutuspalkkio? Näin saat romuautosta parhaan hinnan

Heinäkuun alusta lähtien autonromusta on saanut 1 500 euroa vaihdossa uuteen, vähäpäästöiseen autoon. Pienellä vaivalla siitä saa vielä muutaman satasen lisää.

Kotimaan uutiset
Autonromu
Petra Haavisto / Yle

Romutuspalkkion saa, kun hilaa omistamansa, yli 10 vuotta vanhan auton romuttamolle. Todistus on autokaupassa 1 500 euron arvoinen. Sillä ei ole väliä, kuinka kauan auto on ollut omissa nimissä.

Arvometallit talteen ennen romutusta

Vanhoissa autoissa on osia, joilla on arvoa enemmän kuin pelkällä pellillä. Esimerkiksi auton katalysaattorissa on mallista riippuen platinaa, palladiumia ja rodiumia. Vanhasta katalysaattorista saa muutaman kympin tai jopa muutaman satasen.

– Arvometalleista maksetaan pörssihinnan mukaan, sanoo Jukka Mutanen Reteko Oy:stä.

Katalysaattori lähtee pakoputkesta kätevästi rautasahalla, kun ryömii auton alle.

Myös vanha akku kannattaa myydä erikseen. Akuissa olevan lyijyn kilohinta liikkuu 40 sentin paikkeilla. Akun saa helposti ylös, kunhan irrottaa ensin kaapelit lenkkiavaimella.

Paistinpannuilla ja ruohuonleikkureilla lisää hintaa

Romuttamo tai purkamo saattaa maksaa rautaromusta painon perusteella pienen korvauksen.

Romuauton kilohinta liikkuu viiden sentin paikkeilla. Jotta painoa tulisi mahdollisimman paljon, auto kannattaa lastata täyteen kotoa ja pihoilta löytyvää romumetallia. Tähän tarkoitukseen ovat omiaan vanhat paistinpannut, ruohonleikkurit, naulat, metalliputket jne. Siis kaikki se metalli, joka pitäisi joka tapauksessa viedä kierrätykseen.

Kaikki romuttamot ja purkamot eivät kuitenkaan maksa tiensä päähän tulleista ajokeista mitään ellei niissä ole käyttökelpoisia osia. Ainut korvaus on entisen menopelin hakeminen maksutta sieltä, minne matkanteko aikoinaan loppui.

Romuauton voi myydä netissä

Lahden Autopurkamo Oy:ssä on huomattu, että vanhoista romuista pyydetään netissä satoja euroja. Ostajalle kauppa on kannattava, jos hän saa sen avulla 1 500 euron alennuksen ostaessaan uuden auton. Lahden Autopurkamolle on tullut jo kolme tapausta, joissa asiakas on varta vasten ostanut romuauton ja saanut siitä romutustodistuksen.

Auton ei tarvitse olla rekisterissä, jotta siitä saa romutustodistuksen ja palkkion. Autosta on kuitenkin löydyttävä sarjanumero. Vuosittain Suomessa romutetaan noin 60 000 autoa.

Lue myös:Näin moni ajaa vanhemmalla autolla kuin sinä

Lue seuraavaksi