1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Karjalan Maanystävät järjesti mielenosoituksen: "Alas Fennovoima!"

Pohjois-Karjalan Maan ystävät -järjestön jäsenet kokoontuivat Joensuun torille kertomaan, etteivät he pidä Fennovoiman ydinvoimalahankkeen uusista käänteistä. Sini Pirinen kertoo epäilevänsä uudeksi omistajaksi ilmaantuneen kroatialaisyhtiö Migrit Solarna Energijan taustoja.

Kotimaan uutiset
Pohjois-Karjalan Maan ystävät protestoivat Fennovoiman ydinvoimalaa vastaan.
Lotta Jokinen/Yle

– Alas Fennovoima! Ydinvoima ei ole ratkaisu! kaikuvat huudot Joensuun torilla keskiviikkoiltapäivänä. Pohjois-Karjalan Maan ystävät kokoontui kertomaan yleisölle ja päättäjille, ettei se pidä Fennovoiman ydinvoimalahankkeen käänteistä.

Protestoiminen tärkeää juuri nyt

Kansalaisjärjestö Pohjois-Karjalan Maan ystävien Sini Pirinen kertoo, että järjestö vastustaa ydinvoiman käyttöä ylipäätään.

– Ydinvoimaan liityy suuria riskejä koko projektin kaikissa vaiheissa, kertoo Pirinen.

Fennovoimaa vastaan protestoiminen on Pirisen mielestä juuri nyt erityisen tärkeää, koska periaatelupaa ei ole vielä annettu. Venäläiseltä Rosatomilta tilattavalle ydinvoimalalle on annettu vain ehdollinen periaatelupa, jonka ehtoina on kuudenkymmenen prosentin suomalais-eurooppalainen omistus.

Uusi omistaja ei vaikuta vakavasti otettavalta

Fennovoiman ydinvoimahankkeen matka on ollut kovin mutkainen. Suurosakas ja rakennuttaja Eon vetäytyi hankkeesta, ydinvoimalan koko pienentyi ja omistajien rivit ovat harventuneet.

Nyt Fennovoiman löytämä uusi omistaja on vuonna 2012 perustettu kroatialainen Migrit Solarna Energija. Yhtiöllä on ennestään vain yksi Kroatiassa Orahovican kaupungissa sijaitseva aurinkovoimala, joka aloitti toimintansa vuoden 2012 loppupuolella.

Sini Pirinen kertoo epäilevänsä Migrit Solarna Energijan taustoja.

Koko yhtiö on yksinään niin pieni. Sillä on vain noin 26 000 euron pääoma, pari työntekijää ja se on vasta kolme vuotta sitten perustettu.

Sini Pirinen

– On hyvin mahdollista, että se on bulvaani.

Uudet periaateluvat torpattava

Maan ystävät vaatii, että periaatepäätöstä punnitsevan työ- ja elinkeinoministeriön on hylättävä Fennovoiman lupa eikä uusia periaatelupia saa myöntää.

Heidän mielestään Suomen tulisi pyrkiä pois kokonaan ydinvoimabisneksestä. Sini Pirinen näkee tulevaisuuden uusiutuvassa energiassa ja pienenergialaitoksissa.

– Ajamme pienenergialaitoksia Suomeen, sillä suuret laajat rakennelmat ovat myös kriisiherkkiä.

Lue seuraavaksi