Ainutlaatuinen Olavi Virta -näyttely on valmis – miljöönä Suojeluskuntamuseo Seinäjoella

Seinäjoen Tangomarkkinoiden hallussa vuosia ollut Olavi Virta -aineisto on saatu ammattimaisesti järjestettyä ja esille. Ainutlaatuinen näyttely on esillä Seinäjoen Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museossa, jonka henkeen se saatiin sopimaan helposti pienen tuumailun jälkeen.

Kotimaa
Olavi Virta ja Kyllikki Forsell elokuvassa Nuoria ihmisiä vuonna 1943.
Olavi Virta ja Kyllikki Forsell elokuvassa Nuoria ihmisiä vuonna 1943. Tangomarkkinat osti Virran pojalta laulajan jäämistön 1990-luvulla. Siihen kuuluu valokuvia niin lapsuudesta kuin muusikon ja elokuvatähden uraltakin, soittimia, ihailijakirjeitä, iltamajulisteita, esiintymisasuja ja muun muassa Virran omasta elämästään keräämä leikekirjakokoelma.Juha Kemppainen / Yle

Museotoimenjohtaja Susanna Tyrväinen tunnustautuu Olavi Virta -faniksi. Niin kuin koko muukin Suomi, Tyrväinenkin tiesi Olavi Virran ja tämän tuotannon, mutta koottuaan Seinäjoella nyt aukeavan "Olavi Virta – Rintamaradion esiintyjän matka kaikkien aikojen solistitähdeksi" -näyttelyn, suhde laulajaan syveni.

– Lueskelin samalla Olavi Virrasta kirjoitettuja kirjoja, joissa tuodaan esille paljon hänen luonnonlahjakkuuttaan, tarmokkuutta ja monimuotoisuutta. Aineiston ja näyttelyn rakentamisen myötä lähdin mukaan "Olavi Virta -huumaan", Susanna Tyrväinen naurahtaa.

Kuvakollaasi Olavi Virran elämästä Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museon näyttelyssä Seinäjoella.
Olavi Virta levytti elämänsä aikana 600 laulua ja hän sävelsi 30 laulua, mukana niin tangoa, valssia kuin jenkkaakin. Monipuolinen Virta sanoitti ja suomensi, häellä oli monta levykauppaa, hän oli nuottien kustantaja, esiintyi paljon ja kiersi maailmalla.Juha Kemppainen / Yle

Seinäjoen Tangomarkkinoiden hallussa on ollut jo vuosia Olavi Virta -aineistoa. Sen asianmukaisesta säilyttämisestä ja saamisesta esille on keskusteltu välillä melko vilkkaastikiin, joten Seinäjoen Tangomarkkinoiden hallituksen puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki on syystäkin tyytyväinen nyt, kun aineisto on esillä.

– Oli ehdottomasti korkea aika, että materiaali järjestetään asiallisesti. Olemme sopineet, että saamme museolta asiantuntija-apua näyttelyn jälkeen, että se saadaan hyvin varastoitua. Hyvässä varastossa se on ollut tähänkin asti – järjestelemättä toki, Kalle Lähdesmäki sanoo.

Suojeuskunta- ja Lotta Svärd -museoon?

Seinäjoen Suojeluskunta ja Lotta Svärd -museo on profiloitunut sotahistoriaa ja vapaaehtoista maanpuolustusta esitteleväksi museoksi. Kun Olavi Virta -aineistolle haettiin sieltä paikkaa, jouduttiin aineiston sopivuutta miljööseen hetki tuumaamaan.

– Sitä piti hetki miettiä, mutta Olavi Virta harjaantui esiintymiseen armeija- ja sota-aikana. Hän mainitsee itsekin, että otti sen omakseen sotien aikana. Siitä tuli näyttelylle lähtökohta, Susanna Tyrväinen sanoo.

Olavi Virta orkestereineen Tiutisen Työväen Näyttämöllä 1943.
Olavi Virta kuuluu sodan aikana viihdytysjoukkoihin. Kotkassa järjestettiin muun muassa Ikäväntorjuntailta vuonna 1943. Laulamisen lisäksi Virta soitti pianoa, kitaraa ja viulua. Pianonsoiton opinnot hän aloitti 8-vuotiaana.Juha Kemppainen / Yle

Näyttelyaineiston kautta yleisölle esittäytyy artisti, mies ja muusikko, muistuttavat Tyrväinen ja Lähdesmäki. Esillä on ainakin valokuvia, keikka-ilmoituksia, lehtileikkeitä ja esineitä.

– Materiaalista näkee, että Olavi Virta on ollut ihminen, mutta näkee myös aikakauden. On osamaksulla ostettu pesukonetta, kuin tavalliset ihmisetkin, Kalle Lähdesmäki toteaa.

Myös Virralle osoitettua fanipostia on saatu näytille.

– On aika hellyttäviä kirjeitä, joissa kohteliaasti arvostaen lähestytään laulajaa ja toivotaan vaikka jotain ihan pientä, kuvaa tai että hän laulaisi vielä edes yhden laulun, Susanna Tyrväinen sanoo.

Kuvakollaasi Olavi Virran lapsuudesta Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museon näyttelyssä Seinäjoella.
Olavi Virran lapsuudenkuvia. Ylhäällä Virta äitinsä Ida Maria Ilménin kanssa vuonna 1924. Myöhemmin perhe muutti sukunimensä Virraksi. Koko perhe isoisää myöden oli hyvin musikaalista.Juha Kemppainen / Yle

Näyttelyssä on esillä myös ähtäriläisen Juhani Ahon Olavi Virta -levykokoelmaa. Virran aikanaan omistama gramofoni ei kuitenkaan mahtunut näyttelyyn suuren "tötterönsä" takia.

– Toivon, että ne, joilla on jo jonkinlainen suhde Olavi Virtaan pääsisivät elvyttämään sitä. Että yhteys heräisi uudelleen. Ehkä sitten he, joilla ei ole suhdetta Virtaan vielä, löytävät täältä jonkinlaisen Olavi Virta -flown. Jotain henkilökohtaista kontaktia toivon, että ihminen saa täältä, Susanna Tyrväinen sanoo.