Hyppää sisältöön

Kultahammasrannikko Kuusisaaressa on vaurasta, mutta yksinäistä: "En tunne naapureitani"

Hulppeita kivilinnoja, suurlähetystöjä, korkeita aitoja, vain muutamia ihmisiä siellä täällä. Vauraassa Kuusisaaressa asuu runsaat 500 ihmistä, jotka elävät melko lailla omissa oloissaan. "En tunne naapureitani, mutta pidän talostamme ja sen terassista", sanoo kuusisaarelainen opettaja Kirta Sirelius.

Kotini metropoli -sarja: Kuusisaari
Haastattelussa Kuusisaaren asukas, opettaja Kirta Sirelius. Vaurassa Kuusisaaressa ihmiset elelevät omissa oloissaan, eikä Kirta Sireliuskaan tunne naapureitaan.

Ajomatka keskustasta kohti Kuusisaarta on miellyttävä. Munkkiniemen jälkeen vasemmalla aukeaa meri ja tie alkaa mutkitella rantaviivan mukaisesti. Lyhyen sillan jälkeen saavutaan pitkulan malliseen, noin kilometrin mittaiseen Kuusisaareen.

Loppupäässä saarta tien vieressä oikealla näkyy Didrichsenin taidemuseo, jonka pihalla liehuu värikkäistä paidoista koostuva Kaarina Kaikkosen tilataideteos.

Siinäpä se. Suurin osa tiellä liikkujista vain ajaa Kuusisaaren läpi.

Kuusisaaressa on melko vähän asukkaita, runsaat 500, ja suurin osa heistä ei ole ihan tavallisia tallaajia.

Kuusisaarelaisten keskiansiot ovat 149 000 euroa vuodessa, mikä vastaa reilun 12 000 euron kuukausipalkkaa. Lisäksi saaressa on paljon eri maiden suurlähetystöjä, kuten Saksan, Japanin, Unkarin ja Saudi-Arabian, joka tosin on vasta suunnitelma-asteella.

Ei tietoa naapureista

Millaisia ihmisiä täällä sitten oikein asuu?

– Tulkaa sisään, sanoo Kirta Sirelius ja toivottaa tervetulleeksi kotiinsa, joka sijaitsee järeässä kivitalossa Krogiuksentiellä. Neljän makuuhuoneen asunnossa on 180 neliötä ja tilava terassi, jonka yhteydessä on japanilaistyylinen puutarha.

Krogiuksentiellä sijaitsevan talon sisäpihalla Kirta Sirelius (vas.) ja toimittaja Anne Moilanen. Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle

Krogiuksentie on toinen Kuusisaarentieltä eroavista rengasteistä, joiden varrella myös suurin osa hulppeista taloista sijaitsee.

–  Olen asunut täällä yhdeksän vuotta ja viihtynyt hyvin. Pidän talosta ja tästä terassista. Meidän tyypillistä kesäviettoamme on aamiainen terassilla, lounas terassilla ja päivällinen terassilla, naurahtaa Kirta Sirelius.

Sirelius työskentelee kotitalousopettajana Pohjois-Helsingissä ja hänen puolisonsa on viikot pois, pyörittämässä yritystoimintaa Tukholmassa.

– Kuusisaaressa on tyypillistä, että toinen osapuoli, yleensä mies, on paljon pois kotoa. Täällä ei yleensäkään näe oikein ketään, on tosi rauhallista.

Kirta Sireliuksen uusperheeseen kuuluvat kolme lasta ja mies, joka asuu viikot perheen toisessa asunnossa Tukholman Östermalmilla. Kesäisin he viettävät pitkiä aikoja myös Italiassa ja Espanjassa, josta on tullut viime vuosien suosikki.

Sekin on Sireliuksen mukaan tyypillistä, että Kuusisaaren-kodin lisäksi asukkailla on muita asuntoja. Monissa taloissa ei näytä olevan ketään kotona.

Kirta Sirelius viihtyy Kuusisaaressa. Perheellä on lisäksi asunto myös Tukholmassa Östermalmilla. Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle

Millaisia naapureita teillä on?

– En tiedä! Esimerkiksi Venäjän suurlähettiläs asuu ihan lähellä, mutta en ole koskaan tervehtinyt häntä, en edes tiedä minkä näköinen hän on. Meillä on yhdet seinänaapurit, joiden kanssa olemme enemmän tekemisissä, mutta muuten en tunne täältä ketään, toteaa Sirelius.

Pakko kysyä, että eikö se ole häiritsevää?

– Niin, toisaalta ehkä ei. Täällä on paljon väkeä, jotka haluavatkin olla omissa oloissaan. Meillä on myös laaja ystäväpiiri, joiden kanssa teemme vierailuja toistemme luokse.

Paljon aikaa töissä

Vapaa-aikanaan Kirta Sirelius ulkoilee Seurasaaressa tai Lehtisaaressa, jonne pääsee myös kävelysiltaa pitkin.

Sireliuksen astuessa kävelysillalle, sen alittaa juuri meloja kajakilla.

Kuusisaaren ja Lehtisaaren yhdistävä kävelysilta. Lehtisaaressa sijaitsee muun muassa lähin alakoulu. Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle

 – Nuo Lehtisaaren talot on rakennettu seurakunnan vuokratonteille, ja seurakunta aikoo korottaa vuokria rajusti, Sirelius tietää ja viittoilee vastarannalle.

Sireliuksen mukaan he valitsivat asuinpaikakseen Kuusisaaren, koska he pitivät asunnosta. Se, että Kuusisaari on superrikaiden alue, ei ollut kaikista tärkeintä Sireliukselle.

– Minähän olen opettaja! Myös Siilasmaan [Risto, Nokian hallituksen puheenjohtaja] vaimo on opettaja. Se ei ole perheissä sellaista, että vain yksi tienaa. Se tule ilmaiseksi, vaan koko perhe uhrautuu, sanoo Sirelius.

Hän itse on hoitanut yksin lähes kymmenen vuotta sekä opettajan työnsä että kolmen lapsen perheen arjen pyörittämisen. Paljon aikaa on mennyt muun muassa lasten harrastuksiin kuskaamiseen.

– Rankinta oli silloin, kun kahta lasta piti kuljettaa joka ilta eri puolille pääkaupunkiseutua, vauva mukana. Mitenkähän siitä on selvinnyt? Se ei ole ehkä ihan tyypillistä täällä, että lapset hoidetaan kokonaan itse. Ulkomaalaisia lastenhoitajia näkee täällä paljon.

Sirelius on kuitenkin tyytyväinen järjestelyyn.

– Mies on poissa tiistaista torstaihin. Se on toisaalta aika helppoa, kun ei ole ketään sekoittamassa arkea. Pystyn hoitamaan hommat, koska opettajana päivät ovat lyhyitä. Jos tässä olisi kaksi uraihmistä, ei onnistuisi.

Suurin osa tiellä liikkujista ajaa vain Kuusisaaren läpi saaren halkaisevaa Kuusisaarentietä pitkin. Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle

Palvelut muualla

Kuusisaaressa ei ole yleistä rantaa, vaan kaikki rannat ovat yksityisasuntojen yhteydessä. Saarella ei ole myöskään palveluita, vaan esimerkiksi lähin alakoulu, leikkipuisto ja kahvila löytyvät Kuusisaaren jälkeen seuraavana vastaan tulevasta Lehtisaaresta.

Kuusisaaressa on oikeastaan vain yksityisasuntoja ja kaksi taidemuseota, Didrichsen ja Gyllenberg. Niissä Kirta Sirelius käy noin kerran vuodessa.

Kaarina Kaikkosen tilataideteos Tanssi elämälle levittäytyy Didrichsenin taidemuseon pihalle. Kuva: Ilkka Loikkkanen / Yle

– Tuttavani oli kysynyt kerran Didrichsenin taidemuseosta, että saako heidän rannassaan uida. Sieltä oli vastattu, että eipä sille kai mitään estettä ole. Saahan siihen laituriin tulla veneelläkin.

Kaarina Kaikkosen tilataideteoksen alla Kirta Sirelius tekee havainnon: kaikkein pienimmät paidat ovat teoksen keskellä. – Ihan kuin lapset olisivat tulleet piirin keskelle, hän sanoo.

Ruokakaupassa Kirta Sirelius käy joko Munkkivuoressa matkalla töihin tai keskustassa. Joskus tulee käytyä myös Espoon puolella Tapiolassa.

Sirelius kertoo perheen harkinneen muuttoa Tukholmaan muutamia vuosia sitten, mutta lasten koulut ja harrastukset olivat liian tärkeitä.

– Kun lapset jossain vaiheessa muuttavat kotoa, niin voisin ajatella muuttoa Helsingin keskustaan. Vuorimiehenkatu olisi kiva! Pitäisi olla parveke, johon paistaa aurinko. Löytyyköhän sellaista?

Varsinaisia omia harrastuksia Kirta Sireliuksella ei juuri ole. Toisinaan hän ulkoilee läheisessä Seurasaaressa.

– Olen vuosia harrastanut lasteni harrastuksiin viemistä. Jos minulla on omaa aikaa, saatan nykyään käydä vaikka lenkkeilemässä Kaivopuiston rannassa, kertoo Sirelius.

Kuusisaaren-kierroksen päätteeksi hän pujahtaa takaisin sisään Krogiuksentien kotiinsa.

Tien ja talon välissä on sähköaita, joka sulkeutuu hillityn vaimeasti.

Hetken päästä ihmisääniä ei enää kuulu, vain lokit ja varikset huutelevat meren suunnasta.

.
.