1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Epäily elää: "Susia tarhataan Venäjän Karjalassa"

Lieksassa epäillään, että susien tarhaaminen jatkuu Venäjän Karjalassa rajan tuntumassa. Vuosikymmenen alussa biologi Vladimir Bologov tarhasi eläimiä Lieksajärven saaressa Kimovaarassa noin 30 kilometriä Suomen rajalta.

Kotimaan uutiset
susi silmät
Yle

Lieksassa epäillään, että Venäjän Karjalassa rajan tuntumassa tarhataan edelleen susia.

Useampi lieksalainen metsämies kertoo Yle Pohjois-Karjalalle, että viime kuussa kaadetun suden käyttäytyminen ei ollut korpisudelle ominaista.

Susi oli päästänyt ihmisen muutamien metrien päähän ja vasta sen jälkeen alkanut näyttämään hampaitaan.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Ilpo Kojola pitää myöskin eläimen käytöstä outona. Hän toteaa, että luonnonvarainen susi ei päästä ihmistä lähelleen.

Kimovaarassa on tarhattu susia

Vuosikymmenen alussa biologi Vladimir Bologov tarhasi eläimiä Lieksajärven saaressa Kimovaarassa, Venäjän Karjalassa. Bologov päästi Jaroslavlin eläintarhasta peräisin olevat, saaressa kasvatetut kuusi pentua lopulta vapaaksi luontoon.

Ilpo Kojola kertoo saaneensa Bologovilta raportin kuuden pennun kasvattamisesta Kimovaarassa. Kojolalta ei heru ymmärrystä hankkeelle.

En ymmärtänyt silloin enkä ymmärrä vieläkään sitä, mitä tällä toiminnalla haettiin.

Ilpo Kojola

– En ymmärtänyt silloin enkä ymmärrä vieläkään sitä, mitä tällä toiminnalla haettiin. Venäjän Karjalassahan on usean sadan yksilön susikanta. Miksi sitten luontoon päästetään eläimiä joilla on vielä eläintarhatausta. Se ei ole mennyt minun ymmärrykseeni.

– Jos tehtäisi tutkimusta vaikka sellaisen tilanteen varalle, että jonnekin pitäisi palauttaa susikantaa, niin silloinhan eläimet merkittäisiin tai ainakin otettaisiin DNA-näytteet seurannan helpottamista varten. Kimovaraan yksilöiden kohdalla ei tehty kumpaakaan, summaa Kojola.

Lue seuraavaksi