Hyppää sisältöön

"Viimeisen 15 vuoden aikana kuvia on hävinnyt hirvittävä määrä" – Mitä muistoja jälkipolville jää?

Nykyään valokuvia otetaan enemmän kuin koskaan, mutta niistä suuri osa hautautuu vanhoille kovalevyille tai häviää laitteiden rikkoutuessa. Valokuvaajan mielestä ainoa luotettava tapa säilöä tärkeät hetket on teettää paperikuvia tai kuvatuotteita.

Kuvakeskus Hynnisen yrittäjän ja valokuvaajan Risto Mäläskän mukaan lähihistoriassa on syvä, valokuvan mentävä aukko.

– Viimeisen 15 vuoden aikana kuvia on hävinnyt hirvittävä määrä. Nykyisin kuvia häviää varmaan saman verran kuin niitä 10 vuotta sitten otettiin, Mäläskä arvelee. 

Kuvia kyllä tallennetaan ahkerasti esimerkiksi cd-levyille ja ulkoisille kovalevyille, mutta tekniset välineet voivat rikkoontua. Myös puhelimilla kuvataan valtavasti, mutta puhelimen vaihtuessa vanhat otokset luisuvat helposti bittiavaruuteen.

– Valokuva on kärsinyt inflaation. Näihin kuviin ei enää palata samalla tavalla kuin ennen, kun otettiin kuvia, valmistettiin ne ja laitettiin albumeihin. Kuka nykyisin kerää perheen ympärille ja lähtee tietokoneen ääreen katsomaan kuvia, pohtii Mäläskä.

Valokuvaajan mukaan paras tapa säilyttää kuvamuistot on teettää ne fyysisiksi valokuviksi tai kuvakirjoiksi. Vanhenevuustestien mukaan valokuvat ja kuvatuotteet säilyvät tuleville polville noin 100–150 vuotta.

– Osa ihmisistä on oivaltanut sen, että kuvat eivät häviä siitä kuvakirjasta mihinkään. Vaikka kuvakirjassa olisi pienikin kuva, sen pystyy tulevilla ja nykyisilläkin laitteilla skannaamaan ja tekemään siitä melkein mitä vain.

Nuoret osaavat järjestää ja arkistoida kuvia hyvin.

Risto Mäläskä

Mäläskä vannoo printattujen kuvien nimeen, ja suhtautuukin digitaalisiin säilytysmuotoihin epäilevästi. Kuvien säilyttäminen sähköisessä muodossa on aina riskialtista.

– Ulkoiset kovalevyt ovat tietysti käteviä, mutta pysyvätkö ne ehjinä, siitä ei voi mennä takuuseen. Toinen vaihtoehto on pilvipalvelut, mutta saatko kuvat takaisin samanlaisina kuin olet ne sinne laittanut, ovatko kuvat varmassa tallessa ja kuinka kauan?

– Vaikka ne laittaisi DVD-levylle, tarvitaan vain yksi naarmu ja kuvat eivät aukea, Mäläskä lisää.

Arkistoi vain parhaat hetket

Nykyään moni räpsii samasta kohteesta kymmeniä kuvia. Kameroiden kehityksen myötä tiedostokoot ovat kasvaneet, joskin samaan tahtiin ovat paisuneet myös tietokoneiden ja laitteiden muistimäärät.

Kuka nykyisin kerää perheen ympärille ja lähtee tietokoneen ääreen katsomaan kuvia.

Risto Mäläskä

Mäläskä suosittelee käyttämään netin ilmaisia selausohjelmia ja pitämään kuvat hyvässä järjestyksessä. Huonot ja epätarkat ruudut kannattaa poistaa saman tien ja säilyttää vain parhaat otokset.

– Nuoret osaavat järjestää ja arkistoida kuvia hyvin. Uskon, että he tulevat lähitulevaisuudessa tekemään esimerkiksi kuvakirjoja reilusti enemmän kuin vanhemmat ihmiset, Risto Mäläskä kertoo.

Mälästä uskoo, että lähes jokaisella on jonkinlainen kokemus tärkeiden kuvien häviämisestä, ja onpa hän joutunut huonon tuurin uhriksi itsekin.

– Yhtenä aamuna kone ei vaan lähtenyt käyntiin, josta kuvia oli tarkoitus arkistoida, mutta onneksi kuvat sai vielä pelastettua. Varmaan hyvinkin monella kuvia on hävinnyt niin, ettei niitä pysty palauttamaan. Palauttaminen on usein myös kohtuuttoman kallista.

.
.