Taiteilija tulosti Wikipedian yli viiden miljoonan sivun kirjasarjaksi – video

Yhdysvaltalainen taiteilija Michael Mandiberg on ladannut koko englanninkielisen Wikipedian kirjoiksi.

Ulkomaat
Yhdysvaltalainen taiteilija Michael Mandiberg.
Yhdysvaltalaisen taiteilijan Michael Mandibergin projekti käsittää 7 600 kirjaa, joista jokaisessa on 700 sivua.

Yhdysvaltalainen taiteilija Michael Mandiberg on ladannut koko englanninkielisen Wikipedian kirjoiksi New Yorkissa meneillään olevaa näyttelyään varten.

Mandiberg latasi ja editoi Wikipedian koko tekstin ja siirsi sen verkkosivustolle, jonka kautta tavalliset ihmiset voivat julkaista kirjoja. Projekti on kestänyt viimeiset kolme vuotta. Verkkosivusto tuki Mandibergin projektia taloudellisesti jonkin verran.

Tekstin lataamiseen käytettiin erityistä tietokoneohjelmaa, jonka ohjelmointia Mandiberg valvoi. Ohjelma muokkasi tekstin erillisiksi kirjoiksi, joilla on kaikilla yksilölliset ISBN-numerot ja tekijäsivut.

Jos Mandiberg painattaisi kaiken lataamansa Wikipedian tekstin kirjoiksi, erillisiä niteitä olisi 7 600 kappaletta. Näyttelyä varten Mandiberg on kuitenkin valmistanut vain 106 varsinaista kirjaa, joista jokaisessa on 700 sivua. Mandibergin mukaan kyse onkin lähinnä periaatteesta.

– Minusta ei ole tarpeellista tulostaa kaikkea. Nautin tiettyjen osien valitsemisesta ikään kuin pohdiskelua varten, hän sanoi.

Hän sanoo, että osittain kyse on datavisualisoinnista, toisaalta absurdista runoudesta.

– Kun aloitin, mietin millaista olisi tehdä tästä uudesta asiasta sen vanha versio.

Mandibergin editoima aineisto on 11 gigatavun kokoinen. Taidegallerian seinät on tapetoitu ensimmäisten vajaan 2 000 kirjan selkämyksiä esittävällä tapetilla ja satakunta varsinaista painettua kirjaa ovat myös esillä galleriassa.

Pelkästään sisällysluettelossa 91 kirjaa

Projektin tarkoituksena on visualisoida Wikipedian valtava koko, vaikka Mandibergin painattamat kirjat ovatkin vain pieni osa kaikesta sanakirjan sisällöstä verkossa.

– Meidän ei tarvitse nähdä koko fyysistä kirjasarjaa ymmärtääksemme kuinka valtavasta määrästä tekstiä on kyse. Pelkästään yhden kirjahyllyn verran kirjoja riittää antamaan vihjeen kokonaismäärästä, Mandiberg sanoi.

Kirjasarjaan kuuluu myös 36-osainen liite tekijöistä, mitä on pidetty ensimmäisenä listana kaikista Wikipediaan kirjoittaneista vapaaehtoisista.

Kirjasarja alkaa 91-osaisella sisällysluettelolla, jossa listataan kaikki noin 11,5 miljoonaa artikkelia. Sen jälkeen tulevat yli 500 osaa, jotka sisältävät numeroilla sekä välimerkeillä, kuten huutomerkeillä, alkavat hakusanat. Tämän jälkeen sarjassa esiintyy ensimmäinen a-alkuinen hakusana.

– Kirjat perustuvat huhtikuun 7. päivän sisältöön, joten teksti on jo vanhentunut. Ohjelmalta kestää kuukausi ladata teksti verkosta ja muokata se pdf-tiedostoiksi, jotka sitten ladataan edelleen julkaisusivustolle, mikä puolestaan vie noin kaksi viikkoa, Mandiberg kertoi.

Wikimedia-säätiön arvion mukaan Wikipediaa on huhtikuun alun jälkeen editoitu noin 7,5 miljoonaa kertaa.

Kirjasarjan yksittäiset kappaleet ovat myytävänä muutaman kymmenen dollarin hintaan, joko galleriasta tai julkaisusivustolta. Myös koko sarjan voi ostaa – hintapyyntö on puoli miljoonaa dollaria.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset