Kuopion muotoiluresidenssi loi sillan kansainväliselle taiteilijayhteistyölle

Kolmen maan muotoilijoiden yhteinen Triple Parade -korunäyttely tulee esille Kuopiossa lokakuussa. Näyttely on ollut esillä miljoonakaupunki Tianjin Museum of Fine Artsissa Kiinassa viime keväänä.

muotoilu
Triple Parade -korunäyttely
Triple Parade -korunäyttely oli esillä miljoonakaupunki Tinajinissa Kiinassa keväällä 2015Kuopion Rouvasväenyhdistys

Kuopion kansainvälinen muotoiluresidenssi on luonut jo ensimmäisen toimintavuoden aikana sillan kansainväliselle taiteilijayhteistyölle.

Ensimmäisen residenssissä vierailleen kiinalaismuotoilija Jie Sunin myötä syntyi side, joka vei joukon kuopiolais- ja belgialaismuotoilijoita vierailulle Kiinaan. Kolmen maan muotoilijoiden yhteinen Triple Parade -korunäyttely tuodaan esille Kuopion Kulttuurihistorialliseen museoon lokakuussa. Näyttelyn yhteydessä järjestetään myös kansainvälinen korumuotoilun seminaari ja kaksi työpajaa.

Näyttely oli esillä Kiinassa miljoonakaupunki Tianjin Museum of Fine Artsissa viime keväänä.

Suomen luonto inspiroi muotoilun huippunimiä

Suomen ainoalle, erityisesti muotoilijoiden käyttöön tarkoitetulle taiteilijaresidenssille on ollut kysyntää, sillä vastaavia on harvassa maailmalla. Lähin muotoilun taiteilijaresidenssi löytyy Kööpenhaminasta.

Kuopioon on tullut hakemuksia tänäkin keväänäkin, vaikka haku on jouduttiin laittamaan katkolle Piispantalon tilamuutosten vuoksi. Residenssitoimintaa pyörittävä Kuopion Rouvasväenyhdistys etsii Kuopion muotoilijaresidenssille uusia tiloja ja tavoitteena on jatkaa taiteilijavierailuja heti syksyllä 2015.

– Katkoksesta huolimatta meille on tullut hakemuksia nytkin. Muotoilijaresidenssejä on vähän, joten olemme saaneet paljon hyviä hakijoita.

– Tarkoitus on, että me tuodaan tänne taiteilijoita työskentelemään, mutta samalle he myös tuovat omaa osaamistaan alueelle ja verkostoituvat alueen ammattilaisten kanssa, kertoo Kuopion Rouvasväenyhdistyksen toiminnanjohtaja Eija Tanninen-Komulainen.

Kansainväliset huippunimet ovat pitäneet Kuopion vierailuillaan näyttelyitä ja eri tekniikoita esitteleviä työpajoja sekä tuoneet kansainvälisen tuulahduksen opiskeluun.Taiteilijat itse ovat päässeet ammentamaan inspiraatiota suomalaisesta luonnosta.

– Tämä meidän luonto on se tärkein inspiraation lähde, jota muotoilijat tulevat täältä hakemaan, sanoo Tanninen-Komulainen.

Viikosta neljään viikkoon kestävät vierailut ovat taiteilijoille maksuttomia, Kuopion Rouvasväenyhdistys kustantaa myös vierailijoiden matkat.