1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kreikan kriisi

Komission arvio: Kreikan rahantarve ryöpsähti viikossa yli 50 miljardiin

Kreikan kolmas apupaketti on ollut arvioissa kooltaan 30–60 miljardia euroa. Summa sijoittunee lopulta haarukan yläpäähän, yli 50 miljardiin euroon, sanoo suomalainen EU-kabinettipäällikkö Taneli Lahti.

Kreikan kriisi
Euroopan komission kabinettipäällikkö Taneli Lahti.
Euroopan komission kabinettipäällikkö Taneli Lahti on työskennellyt neljälle komisaarille.Yle

Kreikan kolmas lainaohjelma on kooltaan yli 50 miljardia euroa, sanoo kabinettipäällikkö Taneli Lahti Euroopan komissiosta.

Nyt puhutaan jo suuremmista apusummista kuin kesäkuun lopussa.

Taneli Lahti

Lahti on Euroopan komission varapuheenjohtajan Valdis Dombrovskisin ylin virkamies. Hänen pomonsa vastaa komissiossa nimenomaan eurosta.

– Nyt puhutaan jo suuremmista apusummista kuin kesäkuun lopussa, Lahti kertoo Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa.

Julkisuudessa on puhuttu 30–60 miljardin euron kokoisesta lainaohjelmasta. Komission arvio on yli 50 miljardia euroa kolmen vuoden aikana. Sitä vastaan Kreikka lupaa sitoutua siltä vaadittaviin uudistuksiin.

Tilanne ja rahan tarve ovat kärjistyneet hyvin lyhyessä ajassa. Vuoden alussa näytti vielä siltä, että Kreikka voisi palata markkinarahoituksen piiriin tämän vuoden aikana. Nyt taloustilanne on heikentynyt niin paljon kuudessa kuukaudessa, että puhutaan kolmannesta ohjelmasta.

Euroopan komissio on keskiviikkona saanut Kreikan tukipakettihakemuksen.

– Hakemuksessa ei mainita mitään lainasummaa, ja se on viisaampikin niin. Seuraavaksi – jos euroryhmä niin haluaa – se pyytää meiltä komissiolta arvion ohjelman tarpeellisuudesta ja rahoitustarpeesta. Me teemme siis seuraavina päivinä arvion tarvittavan ohjelman koosta.

Lue seuraavaksi