Heinäsato saatiin turvaan ennen sateita – heinäseipäät lähinnä nostalgiaa

Kolea alkukesä on vaikuttanut vain vähän heinäsatoon. Pro Agrian mukaan sato on hyvänlaatuinen, ja se on pääosin saatu korjatuksi.

heinäseipäät
Vapaaehtoiset heinämiehet heiluivat Turun Fleminginpuiston heinätalkoissa.
Heinäntekotalkoot Turussa 8.7.2015.

Heinänkorjuu on loppusuoralla Varsinais-Suomessa. Heinänkasvattajat ryhtyivät ripeästi korjauspuuhiin jo viime viikolla ennen sateita. Heinän laatu näyttää hyvältä, kertoo asiantuntija Simo Saarikallio Pro Agriasta.

– Nyt on ollut sellainen kevät, että nurmi on hyötynyt siitä. Kasvu on ollut normaalia. Ongelmia ei ole ollut kuten viljapuolella. Tauteja ei ole ollut.

Heinäseipäitä saa nykyään hakea pitkään suomalaisesta maalaismaisemasta.

Jotkut hevoskasvattajat suosivat vielä seiväskuivattua heinää.

Simo Saarikallio

– Se on niin työvaltaista toimintaa. Paalaimet ovat niin tehokkaita, että niillä pystytään käsittelemään isoja alueita. Jotkut hevoskasvattajat suosivat vielä seiväskuivattua heinää, kertoo Saarikallio.

Heinäseipäät ovat lähinnä sisustajien kiinnostuksen kohteena nykyään.

– Kyllä se on melkein jossain suulin päädyssä se heinäseiväskasa jossain lahonneena, kertoo Saarikallio.

Heinää pääsee laittamaan seipäälle lähinnä tapahtumissa

Turussa järjestettiin keskiviikkona heinäntekotapahtuma Turun keskustan tuntumassa. Moni haluaa päästä fiilistelemään. Innokkaita oli paikalla jo hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua.

– Moni lapsuutensa maaseudulla viettänyt muistaa, kun heinää laitettiin seipäälle. Siinä oli oma tunnelmansa. Se on sellaista nostalgiaa, pohtii Saarikallio.