1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näin paljon uudet hävittäjät saattavat maksaa

Esityksen mukaan Suomen on hankittava Hornetien tilalle uudenaikaisia monitoimihävittäjiä. Jos Hornetit vaihdettaisiin esimerkiksi F-35-hävittäjiin, kustannukset nousevat käyttöiän aikana jopa 30 miljardiin.

F-35A Lightning II
F-35 Lightning II on Yhdysvaltain ja Iso-Britannian yhteinen lentokoneprojekti. F-35B pystyy nousemaan paikaltaan ilman painavaa lastia. Kone ei vaadi kiitorataa myöskään laskeutumiseen. F-35A Lightning on viidennen sukupolven hävittäjäkone, joka on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2016. Yksi kone maksaa eri arvioiden mukaan liki 180 miljoonaa euroa.

Hornet-hävittäjät tulevat käyttöikänsä päähän 2025 alkaen. Muutama viikko sitten valmistunut esiselvitys Hornetien suorituskyvyn korvaamisesta päätyi esittämään, että tilalle on hankittava uudenaikaisia monitoimihävittäjiä. Jos Suomi uusisi Hornetit esimerkiksi F-35-koneilla, minkälaisista summista voisi olla kyse?

Vertailukohdetta voi hakea Norjasta. Eri maat voivat käyttää hävittäjiään kuitenkin eri tavoin, joten summia on pidettävä suuntaa-antavina.  Lisäksi hävittäjien kustannuksiin vaikuttaisi tietysti paitsi itse malli myös osat ja monenlaiset ehdot, jotka nekin vaihtelevat maittain. F-35 on tällä hetkellä yksi vahvimmista ehdokkaista.

Vertailukohteita tässä jutussa on haettu muista isoista koneista. Summien hahmottamiseksi on käytetty kustannusarvioita Finnairin tilaamista Airbus A350 XWB –koneista (siirryt toiseen palveluun), Turun telakalla rakennetusta jättiristeilijästä Oasis of the Seas sekä Ruotsin juuri tilaamista A26-sukellusveneistä (esittely englanniksi (siirryt toiseen palveluun)).

Katso A-Studion eilinen juttu hävittäjähankinnoista tästä.

_Tarkennettu 9.7. 16.09 videon kuvatekstiä. Ainostaan F-35B pystyy nousemaan paikaltaan ja sekin vain ilman aselastia. Kuvatekstissä luki, että F-35 pystyy nousemaan paikaltaan. 
Korjattu 10.7.2015 9.44: Ingressissä puhuttiin virheellisesti F-23-hävittäjästä, vaikka oikea nimi on F-35. _

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yksi F-35-hävittäjä maksaa Norjalle:

142 000 000

Jos Suomi korvaisi kaikki nykyiset hornetit samalla hinnalla, tulisi summaksi

9 088 000 000

Hävittäjien hinnalla saisi

40
Airbus A350 XWB -konetta
10
Oasis-risteilijää
20
A26-sukellusvenettä

Hankintahintojen päälle tulevat käyttökustannukset. Norjalaiset ovat arvioineet, että yhdellä koneella lennetään 30 vuotta 400 miljoonalla eurolla. Se tarkoittaa Suomen kohdalla, että uusien hävittäjien ilmassa pitäminen 30 vuotta maksaisi suuruusluokaltaan

25 600 000 000

Hävittäjien elinkaarikustannukset – pois lukien hankintahinnat – maksaisivat siis jopa

47
prosenttia Suomen valtion vuosibudjetista