Moniottelija Elmo Savola tavoittelee ennätystään EM-kisoissa

Viikonloppuna kisataan Tallinnassa yleisurheilun 22-vuotiaiden EM-kilpailut. Suomen joukkueen tavoite on kaksi mitalia ja viisi pistesijaa. Yksi vähintään pistesijoja hätyyttelevä on lappajärvinen Elmo Savola, joka on tuore ikäluokkansa hallitseva Pohjoismaiden mestari.

urheilu
Elmo Savola, kymmenottelu , lappajärvi
Anne Tastula / Yle

Lappajärven Veikkoja edustavan kymmenottelija Elmo Savolan tavoitteet Tallinnan EM-kisoihin ovat korkealla, mutta realistisia.

– Ennätystä lähdetään hakemaan ja reilulla parannuksella. Kun 7500 paremmalle puolen pääsisi, niin se olisi mukava. Se ei ole kuin parisataa pistettä nykyistä ennätystä kovempi, mutta oma tehtävänsä siinä on, pitää onnistua lajissa kuin lajissa, Savola puntaroi.

Kymmenottelun lajeista Savola on tasainen suorittaja kaikissa, ja ennätyskin on tehty kiekossa jo tällä kaudella. Kestävyyslajit hän mainitsee haasteekseen.

– Viime kaudella voitin Suomen mestaruuden 110 metrin aidoissa, omassa ikäluokassani, ja pituudessa olin kakkonen. Hyppylajeissa on tullut kohtuuhyviä tuloksia ja keihäs näin suomalaisittain lentää sinne kärkipäähän verrattuna muihin kisaajiin.

Yksinäinen puurtaja

Elmo Savola on kilpaillut useammissa yleisurheilulajeissa, kunnes päätyi yhdistämään ne moniottelussa.

– Se on mahtava laji. Kun kaksi päivää on väännetty kuin hullu puurossa, ja kun tulos on vielä positiivinen, niin onhan se mahtava tunne, Savola hymyilee.

Lajitovereita ei Savolalle Lappajärveltä löydy. Heitä hän tapaa maajoukkueen harjoituskaudella ympäri Suomea. Kauden keskellä kymmenottelijan harjoituksiin kuuluu räjähtävää voimaharjoittelua kevyemmillä painoilla ja tekniikan hiomista.

– Tekniikkaa tehdään paljon, ja ihan lajia. Että tekeminen hioutuisi selkärankaan, eikä olisi sitten kisoissa ongelmissa. Niin että ei tarvitse odottaa aina kolmatta kierrosta, vaan hyvä tulos saattaisi tulla helpomminkin.

Esikuva lähellä

Edellinen lappajärvinen menestynyt kymmenottelija oli 2000-luvun alussa Jukka Väkeväinen, joka voitti muun muassa Suomen mestaruuden. Oman kylän mestarin vaiheet eivät ole jääneet Elmo Savolalta huomiotta.

– Tavoitetta se on antanut. Kyllä sitä miettii, että hyvänen aika, se on ollut tuossa, että kyllähän sitä itsekin pitäisi pikkuhiljaa alkaa sinne kömpimään. Kova ottelija hän oli, vähintään sinne pyritään itse perässä, Savola suunnittelee.

Urheilusankarin nimellä varustetulla 20-vuotiaalla on kisavuosia vielä reilusti jäljellä ja innostus on kova kohti uusia tavoitteita.

– Jos 7500 menee tänä kesänä, sitten 7800 ensi kesänä. Siitä kun jatketaan pari vuotta, niin sitähän voitetaan kovempiakin kisoja niillä pisteillä, Savola päättää.