Teemu Selänteen veneelle varatusta laiturista nousi myrsky: "Olen menettänyt tuhansia euroja"

Matkailukäyttöön avatulle Kirkonmaa-saarelle on odotettu koko kesä Kotkan kaupungin lupaamaa laituria. Nyt sopiva laituri on tiedossa, mutta se seisoo tiukasti satamassa. Laituri odottaa Teemu Selännettä ja hänen seuruettaan meripäiville.

urheilu
Venelaituri.
Petri Lassheikki / Yle

Kotkan edustalla sijaitsevan Kirkonmaan yrittäjä Toni Reingoldt on odottanut lähes koko kesän uutta vuokralaituria veneilijöiden käyttöön.

Ennen juhannusta Kotkan kaupungilta tuli tieto kahdesta keskenään samanlaisesta laiturista, jotka pitäisi korjata. Toinen niistä luvattiin vuokralaituriksi Kirkonmaalle.

– Odotin sitä tänne jo juhannukseksi. Lomien takia kaupungilta ei kuitenkaan löytynyt korjaajaa. Sovimme, että voin laittaa sen kuntoon omalla porukalla. Kun olimme menossa korjaustöihin, kukaan ei enää vastannut puhelimeen, Reingoldt ihmettelee.

Yrittäjä kertoo, ettei ole saanut asiasta vastaavia tahoja kiinni eikä hänen jättämiinsä soittopyyntöihin ole vastattu.

– Samalla laiturin tulo on viivästynyt entisestään ja se on hankaloittanut toimintaamme.

Selänteelle varattu laituri valmistui ensin

Korjausta vaatineista laitureista toinen on äskettäin saatu kuntoon, mutta se asennettiin Kotkan Sapokkaan. Laituri odottaa Kotkan meripäiville saapuvan Teemu Selänteen ja muutamien muiden tärkeiden vieraiden veneitä.

Jääkiekkouransa lopettanut Selänne on meripäivien vakiovieras. Mainittakoon, että hänellä ei ole osaa eikä arpaa laituririidassa.

Reingoldtin mielestä laituri olisi aivan hyvin joutanut Kirkonmaan käyttöön ennen meripäiviä.

Siellä se seisoo nyt kolme viikkoa tyhjänpanttina, vaikka voisi ihan hyvin olla täällä.

Toni Reingoldt

– Laituri seisoo siellä nyt kolme viikkoa tyhjänpanttina, vaikka voisi ihan hyvin olla täällä, Reingoldt toteaa.

Myös Reingoldtille luvattu laituri saadaan kuntoon loppuviikosta. Hänelle ilmoitettiin maanantaina, että laiturin voisi tulla hinaamaan pois omalla kustannuksella.

– Laiturin vuokraksi ilmoitettiin 2 500 euroa vuodessa, ja nyt pitäisi maksaa vielä puolet tästä vaikka kesä on kohta ohi. Selvisi myös, ettei laiturissa ole ankkurointikettinkejä eikä ankkuripainoja. Se on pelkkä kelluva laituri, jolla ei tee mitään.

Ainakin kymmenen venettä kääntyi pois

Reingoldt laskee menettäneensä isoja summia rahaa viivästysten vuoksi.

– Olen menettänyt kesän aikana kahden vuoden vuokrarahat ja vielä pitäisi laittaa 10 000 euroa kiinni siihen, että saisin laiturin käyttökuntoon. Ei mennyt ihan kuin Strömsössä.

Kirkonmaalla on nyt kaksi armeijalta jäänyttä laituria. Kiinteään päälaituriin mahtuu 5-6 venettä. Vuokralaituri oli määrä kiinnittää vanhassa viinalaiturissa kelluvaan ponttoonilaituriin, jolloin siihen mahtuisi noin 30 venettä enemmän kuin nyt.

Reingoldtin mukaan Teemu Selänteen venettä Sapokassa odottava laituri olisi tullut tarpeeseen esimerkiksi viime viikonloppuna.

– Vierasveneilijät sanoivat, että ainakin kymmenen venettä kääntyi ympäri, koska tänne ei mahtunut. Se tarkoittaa tuhansien eurojen menetystä ja päälle vielä ne veneilijät, jotka tiesivät laitureiden olevan täynnä eivätkä viitsineet tulla edes yrittämään.

Ei ole mitään järkeä seilauttaa sitä edestakaisin.

Tom Masalin

Ei tietoa kiinnityspaikasta

Laiturijupakka on herättänyt paljon keskustelua Kotkassa ja sitä on puitu mm. Kymen Sanomien tekstaripalstalla. Kotkan kaupungilla ei ole tietoa siitä, että laituri olisi luvattu Kirkonmaalle jonakin tiettynä ajankohtana.

– Sinne korvamerkitty laituri on nyt valmis ja sen saisi hinata Kirkonmaalle, mutta meille juuri on ilmoitettu ettei sille ole enää käyttöä, kertoo maankäyttöinsinööri Tom Masalin.

Masalinin mukaan laiturista puuttuvat ankkurointikettingit ja ankkuripainot, koska ei tiedetä millaiseen paikkaan se olisi tullut.

– Emme me voi tietää, millaisella kiinnityksellä laituri sinne tulee. Kettingit ja painot varustetaan sen mukaan.

"Kesä on taputeltu"

Teemu Selänteen veneen käyttöön varatun laiturin hinaus Kirkonmaalle ei Masalinin mukaan kannata.

– Ei ole mitään järkeä seilauttaa sitä edestakaisin. Paikka on erilainen, joten laituriin pitäisi todennäköisesti laittaa uudet kiinnitykset. Nyt se on kaupungin laiturin jatkeena, joten se oli helposti kiinnitettävissä.

Ei mennyt ihan kuin Strömsössä.

Toni Reingoldt

Laituri olisi ollut Kirkonmaan käytössä tämän ja ensi kesän. Vuoden 2017 kesäksi kaupunki tarvitsee sen Tall Ships Races -tapahtuman käyttöön.

Reingoldt on jo menettänyt toivonsa tämän vuoden osalta. Hän sanoo, että Kirkonmaalle tuleville veneilijöille raivataan loppukesän ajan tilaa nykyisiin laitureihin sijoittamalla veneet lähemmäs toisiaan.

– Tämä kesä on taputeltu. Ei ole järkeä panostaa euroja siihen, että vuokralaituri saadaan tänne syksyksi kun sesonki loppuu. Ensi vuodeksi hankin oman laiturin, Reingoldt sanoo.