Ilkeä espanjansiruetana valtaa puutarhoja

Puutarhojen ikävä vieras, espanjansiruetana, on löytänyt runsaslukuisempana myös Etelä-Karjalan puutarhoihin. Vieraslaji on tehokas lisääntyjä ja vaikea hävitettävä.

Kotimaa
Espanjansiruetana
Espanjansiruetana Heli Mälkiä/Yle

Puutarhoissa tuhojaan tehneitä espanjansiruetanoita, toiselta nimeltään tappajaetanoita, on havaittu runsaasti Etelä-Karjalan puutarhoissa. Lappeenrannan ja Imatran lisäksi ilkeästä vieraslajista on tehty havaintoja ainakin Ruokolahdella, Taipalsaarella ja Luumäellä.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimeen tulee satunnaisia ilmoituksia etanoista, mutta varsinaisia toimenpiteitä ilmoitukset eivät aiheuta. Ainakin Lappeenrannan Tirilässä kiusallista nilviäistä on tavattu.

– Emme ole kokeneet tarpeelliseksi seurata sitä, mutta tietysti kehotetaan poistamaan puutarhasta ja hävittämään, sanoo Raija Aura Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta.

Espanjansiruetana on vaikea hävitettävä ja tehokas lisääntyjä. Leudot talvet ja kosteat kesät vauhdittavat etanan leviämistä. Kotipuutarhoista etanat hävitetään katkaisemalla tai pudottamalla kiehuvaan veteen. Kuolleet etanat on syytä sulkea jäteastiaan tai haudata maahan, jotta ne eivät jää lajitovereidensa ravinnoksi.

Etanoiden olo kannattaa tehdä tukalaksi pitämällä nurmikko ja piha-alueen kasvillisuus matalana, jotta etanat eivät löytäisi suojaa.

Aina Oulun korkeudelle saakka levinnyt espanjansiruetana voi kasvaa jopa 14 sentin mittaiseksi. Vieraslajihavainnoistaan on syytä ilmoittaa kansalliseen vieraslajiportaaliin (siirryt toiseen palveluun), jotta riskialueita saadaan kartoitettua.