Nuohooja muistuttaa: roskat mieluummin keräykseen kuin takkaan

Kesäkuukausien aikana nuohoojia työllistävät eniten kesämökkien nuohoamiset. Kesäasunnot on lain mukaan nuohottava joka kolmas vuosi, kun taas vakituiset asunnot vaativat nuohouksen vuosittain. Kaikissa tulisijoissa tulee polttaa kuivia puita ja välttää roskien polttamista.

Kotimaa
Matti Myller kuvaa ja Sami Äikäs kiipeää piippua tarkastamaan.
Matti Myller kuvaa ja Sami Äikäs kiipeää piippua tarkastamaan.Virpi Kotilainen / Yle
Nuohoojan käden tunnistaa helposti.
Sami Äikäs haaveili pienenä formulakuskin ammatista. Kun taidot ja rahat eivät riittäneet, ammatiksi valikoitui nuohooja. Kuuntele Samin mietteet työstä ja paloturvallisuudesta.
Matti Myller kuvaa ja Sami Äikäs kiipeää piippua tarkastamaan.
Matti Myller kuvaa ja Sami Äikäs kiipeää piippua tarkastamaan.Virpi Kotilainen / Yle

Nuohoojan eli sutarin työ on pysynyt pitkälti samanlaisena vuosikymmenten ajan, mutta jämsäläinen nuohooja Sami Äikäs kertoo keraamisten hormien korvaavan usein uusissa tulisijoissa perinteisen muuratun hormin. Kaikissa tulisijoissa kannattaa kuitenkin muistaa perussäännöt siitä, miten tulta pitää käsitellä, muistuttaa Sami Äikäs.

– Kaikista tärkeintä polttaa kuivia puita. Roskien poltto pitää hoitaa muualla, mieluummin viedään paperinkeräykseen maitotölkit ja muut.

Takkatulien ja uuninpesien sammuttua ja tuhkien jäähdyttyä nuohooja suosittelee tuhkapesien puhdistamista.

– Säilyvät arinat paljon paremmassa kunnossa, perustelee Äikäs.

Nuohooja tulee kutsumatta

Jämsässä loma-asukkaiden ei tarvitse murehtia kolmen vuoden välein suositelluista nuohouksista, sillä Äikäs tarjoutuu käynnille oma-aloitteisesti. Niinpä Jämsänkosken alueella noin 90 prosenttia loma-asunnoista nuohotaan ennalta sovitun aikataulun mukaan.

– Mökkiläiset ovat tottuneet siihen että, me ilmoitetaan ja ne tietää jo odottaa, että nuohooja tulee kolmen vuoden välein, sanoo Äikäs, mutta lisää, että mökeilläkin kannattaa nuohota useammin kuin kolmen vuoden välein.

– Tänä päivänä ollaan talvellakin mökillä, joten kolme vuotta alkaa olla siinä rajoilla.

Nuohoojalle katolla työskentely on tutumpaa kuin toimittajalle.
Nuohoojalle katolla työskentely on tutumpaa kuin toimittajalle.Matti Myller / Yle

Palovaroittimet ja sijaintitiedot kuntoon

Suomalaiset osaavat yleensä huolehtia hyvin tulisijoistaan ja niiden nuohoamisesta, mutta paloturvallisuudesta on mökeillä huolehdittava muutenkin. Toisen polven nuohooja Sami Äikäs on huomannut, että palovaroittimet eivät aina ole ajan tasalla kesäasunnoilla.

– Olisi hyvä, jos jokainen mökkiläinen keväällä tullessaan ensi kerran mökille, tarkastaisi, että palovaroittimia on riittävästi ja että ne toimii. Palovaroittimiahan pitäisi olla yksi kappale jokaista alkavaa 60 neliötä kohden, informoi Äikäs.

Palovaroittimien lisäksi nuohooja tarkistaa, että asukkailla on mökin sijaintikoordinaatit tiedossa ja mielellään oven pielessä seinälläkin pelastuslaitosta varten, jos tulipalo yllättää.

Kesätyössäkin varjopuolia

Nokipojille kesä on lämmintä työskentelyaikaa, mutta on kesäkaudella haittojakin: ukkonen sekä naakat ja ampiaiset, jotka tekee pesiä piippuihin. Ja tietysti hyttyset.

– Niinkuin näkyy niin kyllähän minä tässä koko ajan huidon niin kuin toimittajakin. Eihän nämä mukavia ole, mutta näiden kanssa on vaan pärjättävä, sanailee Äikäs, joka haaveili nuorena formulakuskin ammatista.

– Ei riittänyt taidot eikä rahatkaan, naurahtaa ammatinvalintaansa tyytyväinen Äikäs.

Nuohooja ei suosittele takkaa roskien polttamiseen.
Nuohooja ei suosittele takkaa roskien polttamiseen.Matti Myller / Yle

Nuohooja Sami Äikästä haastatteli Virpi Kotilainen.