YK:n päätöslauselma Srebrenican kansanmurhasta kaatui Venäjän vetoon

YK:n suunnitelma päätöslauselmasta, joka olisi määritellyt Bosnian sodan aikaisen Srebrenican verilöylyn kansanmurhaksi, kaatui, koska Venäjä käytti äänestyksessä veto-oikeuttaan. Serbian presidentti kuvaili äänestyksen jälkeen päivää hienoksi Serbialle. Srebrenican joukkosurmasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta.

Bosnian muslimeja Potocarin muistopaikalla Srebrenicassa 11. heinäkuuta 2008. Srebrenican joukkosurmasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Kuva: Fehim Demir / EPA

Venäjä on estänyt veto-oikeudellaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman, joka olisi virallisesti määritellyt Bosnian sodan aikaisen Srebrenican verilöylyn kansanmurhaksi.

Serbijoukot teloittivat lähes 8 000 Bosnian muslimimiestä ja -poikaa vallattuaan YK:n suoja-alueekseen julistaman Srebrenican kaupungin heinäkuussa 1995.

Britannian valmistelemasta päätöslauselmasta piti äänestää jo tiistaina, mutta äänestystä lykättiin, koska Britannia ja Yhdysvallat yrittivät suostutella Venäjää muuttamaan kantaansa. Venäjä ja Kiina olivat pyytäneet äänestyksestä pidättäytymistä turvallisuusneuvoston erimielisyyksien vuoksi.

Kymmenen maata äänesti päätöslauselman puolesta ja neljä maata – Angola, Kiina, Nigeria ja Venezuela – pidättäytyivät äänestämästä.

Venäjän YK-lähettiläs Vitali Churkin sanoi, että päätöslauselma "ei ole rakentava, vaan riitaisa ja poliittisesti motivoitunut". Churkinin mukaan päätöslauselma epäreilusti erittelisi vain Bosnian serbit sotarikollisiksi.

– Lauselma ei auta rauhan edistämisessä Balkanilla, vaan se tuomitsisi koko alueen jatkuviin jännitteisiin, Churkin sanoi turvallisuusneuvoston istunnossa, joka aloitettiin minuutin hiljaisuudella Srebrenican uhrien muistoksi.

Britannian YK-apulaislähettiläs Peter Wilson syytti Venäjää siitä, että se asettuu niiden puolelle, jotka eivät voi myöntää tosiasioita.

– Srebrenicassa tapahtui kansanmurha. Tämä on oikeudellinen tosiasia, ei poliittinen tuomio. Tässä asiassa ei ole kompromisseja, Wilson sanoi.

Kaksi kansainvälistä tuomioistuinta on määritellyt Srebrenican verilöylyn kansanmurhaksi.

Serbian presidentti: "Hieno päivä Serbialle"

Serbian presidentti Tomislav Nikolic sanoi äänestyksen jälkeen, että ”tämä päivä oli hieno päivä Serbialle”.

– Äänestyksen lopputulos ei ainoastaan estänyt koko Serbian kansan leimaamista kansanmurhaajiksi, vaan se myös osoitti, että Venäjä todisti olevansa todellinen ja rehellinen ystävä, Nikolic sanoi.

Serbian ja Bosnian serbien johtajat ovat toistuvasti kieltäytyneet määrittelemästä tapahtumia kansanmurhaksi.

Muistomarssilla tuhansia osaanottajia

Samaan aikaan Bosniassa tuhannet ihmiset ottivat osaa muistomarssille kohti Srebrenicaa. Kaupungista vain tunteja ennen serbisotilaiden saapumista paenneet tuhannet muslimit suuntasivat serbien saartorenkaan läpi kohti muslimien hallitsemia alueita. Arvioiden mukaan joukossa oli 10 000–15 000 muslimimiestä ja -poikaa, joista suurin osa oli aseistamattomia siviilejä.

Hengissä selvinneistä osa saavutti muslimialueet viiden päivän päästä, mutta osalla kesti jopa kuukauden päästä turvaan.

Muistomarssi kulkee 105 kilometrin reitin ja se päättyy Srebrenicaan muistopäivän aattona perjantaina.

Verilöylyn uhrit haudattiin joukkohautoihin ja myöhemmin heidät haudattiin uudestaan kymmeniin erillisiin hautoihin tapahtumien peittelemiseksi.

Tähän mennessä jopa 6 000 uhria on löydetty, tunnistettu ja haudattu uudelleen. Bosnian sodassa vuosina 1992–1995 kuoli noin 100 000 ihmistä.