Julkisuus tuli kaupan päälle – tulevat Stadin naisbrankkarit kiertävät haastattelusta toiseen

Helsingin pelastuskoulun palomiesopintoihin pääseminen teki Sanna Elosesta ja Suvi Suojalehdosta yllättäen julkkiksia. Nyt kaikki haluavat tietää, miten kaksikko onnistui siinä, mihin yksikään nainen ei ole Suomessa yli vuosikymmeneen pystynyt. Kova harjoittelu ja hyvät geenit auttoivat, uskoo Suojalehto.

Kotimaa
Tulevat palomiehet Sanna Elonen (kesk.) ja Suvi Suojalehto (oik.) vierailivat keskiviikkona Suomen ensimmäisen naispuolisen palomiehen Sari Rautialan työpaikalla Vantaankosken pelastusasemalla.
Tulevat palomiehet Sanna Elonen (kesk.) ja Suvi Suojalehto (oik.) vierailivat keskiviikkona Suomen ensimmäisen naispuolisen palomiehen Sari Rautialan työpaikalla Vantaankosken pelastusasemalla.

Palomieskoulutukseen pääseminen ei ole Suomessakaan naiselle mahdottomuus, mutta vaikeaa se on. Helsingin pelastuslaitoksen pelastuskoulu kouluttaa palomies-sairaankuljettajat omaan laitokseen. Muualle Suomeen palomiehiä kouluttava pelastusopisto taas sijaitsee Kuopiossa.

Kummassakaan oppilaitoksessa naisia ei ole pelastajakurssilla näkynyt sitten vuoden 2005. Kumpaankin kouluun fyysiset ja psyykkiset pääsyvaatimukset ovat samat. Poikkeuksia ei tehdä koskaan.

On hakijoita, joiden palomiesura jää haaveeksi yhden vajaaksi jääneen penkkipunerruksen tai Cooperin -juoksutestin kolmen metrin vuoksi.

– Olen toki ylpeä omasta suorituksestani, mutta ehkä olen itse sen verran vaatimaton, että ei se nyt niin erityiseltä tunnu. Minulle se on kuin mikä tahansa koulupaikka, mitä haluaa elämässä tavoitella, Suvi Suojalehto sanoo.

31-vuotias Suojalehto on perheenäiti, jolla on jo rutkasti muuta työkokemusta. Nyt aikuisemmalla iällä hänelle selvisi, mitä hän todella haluaa tehdä.

Käsittämätön penkkipunnertaja ja huikea kestävyysjuoksija

Suojalehto ja Elonen eivät tunteneet ennen pelastuskoulun valintakokeita. Molemmilla on vuosien liikunnallinen tausta. Molemmat myös selvittivät pelastuskoulun fyysiset vaatimukset varmoin ottein.

Suvi Suojalehto teki penkkipunnerrustestissä häkellyttävän tuloksen; 35 toistoa minuutissa 45 kilon painolla. Elonen taas näytti monelle miehelle, miten lihaksikkaalla kehollakin voi juosta Cooperissa kolme kilometriä ja risat.

Ted Urho.
Suvi Suojalehto (vas.) ja Sanna Elonen olivat keskiviikkoaamuna Svenka Ylen radiohaastattelussa. Satakiloinen juontaja Ted Urho osoittautui naisten käsissä yllättävän kevyeksi. Johanna Minkkinen / Yle

– Ei se katso sukupuolta. Jokaisen meistä pitää uskoa itseensä ja tehdä sitä, mikä tuntuu oikeasti hyvältä, Sanna Elonen sanoo.

Molemmat tietävät hyvin, että palomiehen työ ei ole pelkkää fysiikkaa. Valintakokeessa se kuitenkin korostuu. Harvalla valtava voima ja hyvä kestävyys osuvat samaan vartaloon.

– Totta kai se vaatii naisen fysiikalta sen, mihin ihan kaikkien treenitausta ja perimä ei riitä. Mutta jos on ikänsä liikkunut ja omaa hyvät geenit, niin kaikki on mahdollista, Suojalehto toteaa.

20 vuotta ja vielä omilla jaloilla

Keskiviikkona tuleva brankkarikaksikko aloitti päivänsä ruotsinkielisellä radiohaastattelulla. Sen jälkeen matka jatkui Vantaankosken pelastusasemalle Vantaalle, jossa oli vuorossa tapaaminen Suomen ensimmäisen naispuolisen palomiehen Sari Rautialan kanssa.

Kun Rautiala valmistui pelastusopistolta 20 vuotta sitten, hänestä tuli julkkis. Monien ennakkoluulot olivat pinnassa. Uskottiin, että nainen ei kauan palomiehen hommissa pärjää, paikat menevät rikki. Rautiala porskuttaa kuitenkin edelleen. Keskiviikkonakin hän istuu paloautossa fyysisesti vaativimmalla savusukeltajan paikalla.

Sari Rautialan jälkeen vain neljä naista on suorittanut pelastajatutkinnon. Heistä vain yksi on vaihtanut alaa ja yksi toimii nykyään paloesimiehenä.

Rautialan oman kokemuksen mukaan ammattipalomiesten kesken vallitsee tasa-arvo ja hän on aina saanut olla yhtä paljon palomies kuin kaikki muutkin.

– Ei tässä tarvitse yrittää olla mitään enempää kuin mihin pystyy. Yhdessä tehdään kaikki hommat. Ei tarvitse myöskään pelätä, jos ei jostakin selviä. Kaverit kyllä auttavat, Rautiala kertoo Eloselle ja Suojalehdolle.

Yleensä polkupyörällä pitkin Helsinkiä liikkuvalla Sanna Elosella on vielä jännitettävää ennen syyskuun alussa alkavaa palomieskoulutusta. Nyt hän on autokoulussa. Kuoma-autolla pitäisi oppia ajamaan.

Ja loppuviikolle julkkiksien kalenterissa on jo lisää haastattelupyyntöjä.