Kaupunginjohtaja Rantakokko: Microsoftin päätös on Salon kannalta erittäin dramaattinen

Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokon mukaan Microsoftin Salon toimintojen lopettamisella on erittäin merkittävät vaikutukset koko kaupungille.

Kotimaa
Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko.
Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko.Paula Koskinen / Yle

Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokon mukaan Microsoftin julkaisemat tiedot toiminnan lakkauttamisesta Salossa ovat kaupungin kannalta erittäin dramaattisia.

– Jos Microsoftin suunnitelmat toteutuvat Salossa päättyy yksi maamme menestyksekkäimmistä teollisuustarinoista, Rantakokko sanoo.

Kaupunki oli vastaavantyyppisessä tilanteessa vain kolme vuotta sitten, kun Nokia ilmoitti sulkevansa Salon tuotantoyksikkönsä.

– Silloin Saloon kohdistui yksi Suomen teollisuushistorian pahimmista takaiskuista. Tällä uudella iskulla on valtava vaikutus koko yhteisöllemme, joka on elänyt mukana tässä teollisessa tarinassa. Erityisesti tämä on inhimillinen tragedia jokaiselle työpaikkansa menettävälle ja heidän läheisilleen, pahoittelee kaupunginjohtaja Antti Rantakokko.

Salo on vuodesta 2008 lähtien ollut teollisen rakennemuutoksen paikkakunta ja kaupungin työttömyysluvut ovat olleet korkeat.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen mukaan Salon työttömyysaste on tällä hetkellä 15,3 %, kun lasketaan mukaan myös henkilökohtaisesti lomautetut. Kasvava osa 3850 työttömästä on pitkäaikaistyöttömiä. Vaikeasti työllistyviä arvioidaan olevan noin 2000 henkilöä.

– Irtisanomisilla tulee olemaan myös suora vaikutus kaupungin verokertymään. Kuten kolme vuotta sitten, katsomme nytkin, että tarvitsemme tukea laajalta rintamalta, jotta jokainen yksittäinen työntekijä sekä koko kaupunki selviää tästä mahdollisimman pienin vaurioin, Rantakokko sanoo.

Testattu toimintamalli auttamassa uudelleentyöllistymisessä

– Meillä on olemassa valmis ja jo kertaalleen testattu toimintamalli, jota olemme jatkuvasti kehittäneet niin toimintaympäristöämme kuin muiden toimijoiden vastaavissa tilanteissa tehtyjä toimenpiteitä analysoimalla. Tätä mallia lähdemme nyt soveltamaan tähän uuteen tilanteeseen, jatkaa kaupunginjohtaja Rantakokko.

Toimintamallissa on kolme pääpolkua. Ensimmäinen polku on koulutus ja työllistyminen sitä kautta. Toinen polku on yrittäjyys ja kolmas polku uudelleentyöllistyminen suoraan.

Rantakokon mukaan erityistä huomiota tullaan kiinnittämään työttömäksi jäävien tiimien huippuosaamisen tunnistamiseen ja osaamisen markkinointiin erilaisten verkostojen kautta.

Yksittäisten osaajien lisäksi Salossa tulee todennäköisesti tarjolle kokonaisia kehitystiimejä, jotka ovat Rantakokon mukaan loistava mahdollisuus uudelle yritystoiminnalle.

– Salosta vapautuva maailmanluokan huippuosaaminen matkapuhelinten tuotekehityksessä on hyödynnettävissä lukuisilla eri aloilla, kuten kulutuselektroniikassa, älykkäässä liikenne- ja autoteollisuudessa, terveysteknologiassa tai vaikkapa esineiden internetissä. Osaamisen lisäksi Salolla on laaja ICT-teollisuutta tukeva alihankintayritysten verkosto, erinomainen sijainti sekä loistavat sijoittumispalvelut, muistuttaa kaupunginjohtaja Rantakokko.

Rakennemuutosstatuksen voimassaoloa jatketaan

Yllä kuvattujen toimenpiteiden toteuttamiseksi Salosta on jo keskiviikkoillan aikana oltu yhteydessä työ- ja elinkeinoministeriöön sekä Varsinais-Suomen TE-toimistoon ja ELY-keskukseen. Valtio on jo ilmoittanut varautuvansa toimenpiteisiin Salossa lisäbudjetissa syksyllä 2015.

Salon kaupunki pitää välttämättömänä, että äkillisen rakennemuutoksen statuksen voimassaoloa jatketaan vähintään kolme vuotta.

Microsoft on ilmoittanut tarjoavansa työttömäksi jääville erilaisia tukipaketteja. Salon kaupungin, valtion ja Microsoftin yhteinen toimenpiteiden koordinointi aloitetaan välittömästi.

Lähteet: Salon kaupungin tiedote