1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU varautuu tukemaan myös Kreikan pankkeja

Kreikka ja EU-maat yrittävät löytää sovun uuden lainan ehdoista viimeistään sunnuntaina. Euromaiden valtiovarainministerit keskustelevat lainasta lauantaina.

Ulkomaat
Kantaaottava seinäkirjoitus pankin seinässä.
Suljettu pankkikonttori Ateenassa maanantaina.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Euromaat valmistautuvat neuvottelemaan Kreikan kanssa aiempaa tiukemmista lainaehdoista. Kreikka pyytää kolmen vuoden lainaohjelmaa Euroopan vakausmekanismista (EVM), jota euromaiden valtiovarainministerit hallinnoivat.

Kreikan lainahakemus saapui tänään keskiviikkona. Tarvittavan lainasumman arvioi EU-komissio valtiovarainministerien pyynnöstä.

Yle uutisille arvioidaan EU-lähteestä, että Kreikka voisi tarvita lainaa 50–100 miljardia euroa. Vakauden luomiseksi lainaa tarjottaisiin mielummin yli kuin alle tarpeen.

Osa lainasta pantaisiin Kreikan pankkien pelastamiseen. Arviot vaihtelevat, pankkien lainoittamiseen saatettaisiin varata yli 20 miljardia euroa. Neljästä suuresta pankista ensimmäiset ovat vaarassa mennä konkurssiin ensi viikon alussa, Ylelle arvioidaan eri lähteistä. Kreikan pankit ovat kotimaisessa omistuksessa.

Euromaiden valtiovarainministerit saavat Kreikan lainaehdot pöytäänsä lauantaina.

Jos sunnuntaina pääministerikokouksessa saadaan solmittua poliittinen sopimus Kreikan ja EU:n välille, Kreikalle yritettäneen järjestää rahaa kiireellisimpien maksujen maksamiseen. 20.7. erääntyy Euroopan keskuspankille yli kolmen miljardin lasku.

Jos sopimusta ei synny, EU on varautunut myös vaihtoehtoon, jossa Kreikka ajautuu ulos eurosta (Grexit). Näin voi tapahtua, jos pankeilta loppuu raha, ja tilalle joudutaan luomaan uusi valuutta. EU:ssa on valmistauduttu suojaamaan euroaluetta epävakaudelta ja auttamaan Kreikkaa – ja ääritapauksessa jopa auttamaan Kreikkaa uusien drakmojen painamisessa.

Lainaa antavassa Euroopan vakausmekanismissa on varoja yhteensä jäljellä vajaat 500 miljardia. Suomi on maksanut rahaston pääomaan 1,4 miljardia, ja vaadittaessa maksaa vielä enintään 11 miljardia. Vastuut on hyväksynyt eduskunta. Eduskunnan pitää myös antaa suostumuksensa, ennen kuin rahoja voidaan käyttää tai pääomaa kasvattaa.

Korjattu kello 23: Kreikan lainasumman arvioi EU-komissio, ei EVM.

Lue seuraavaksi