Hyppää sisältöön

Keski-Suomen museoväelle sataa kehuja yhteistyötaidoista

Suomen Kotiseutuliitto on käynnistänyt hankkeen, jolla pyritään levittämään hyviä käytäntöjä eri paikallismuseoiden kesken ja tukemaan museoita matkailukohteina. Keski-Suomesta Kotiseutumuseoiden helmet -hankkeeseen valikoituivat Jämsänkosken Aarresaari sekä Konneveden ja Hankasalmen paikallismuseot.

Kotiseutumuseon näyttelyn kantava teema on talonpoikainen elämäntapa 1900-luvun alussa. Höylä ja höyläpenkki olivat tärkeitä työkaluja. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Kotiseutuliiton koordinaattori Sini Hirvonen on kesän aikana vieraillut Keski-Suomen kohteissa ja kehuu etenkin näiden museoiden yhteistyökuvioita paikkakunnan muiden yhdistysten ja yritysten kanssa.

– Jämsänkoskella tehdään yhteistyötä muun muassa paikallisen sählykerhon kanssa, jonka jäsenet ovat opastamassa liikennettä museon tilaisuuksissa.

– Aarresaari-museota ylläpitävä Jämsänkosken kotiseutuyhdistys on ryhtynyt yhteistyöhön myös paikallisen kahvilayrittäjän kanssa ja kahvilassa näytetään vanhoja valokuvia Jämsänkoskelta, kertoo Sini Hirvonen esimerkkejä yhteistyömalleista.

Konneveden paikallismuseo puolestaan saa kehuja yhteistyöstä eläkeläisjärjestön kanssa ja Hankasalmella paikallismuseon yhteydessä sijaitseva kotiseututalo Hallan tupa tuo paljon kävijöitä myös museoon.

– Kotiseututalossa on lisäksi järjestetty Steve'N'Seagullsin konsertti, jota seurasi miljoonia katsojia netissä, joten museon seutu sai samalla valtavaa näkyvyyttä, ihastelee Hirvonen.

Tapahtumat tuovat kävijöitä

Suomessa on noin 800 erilaisten yhdistysten, säätiöiden tai kuntien omistuksessa olevaa paikallismuseota. Suurin osa näistä museoista pyörii vapaaehtoisvoimin.

Moni museo tuskailee samanlaisten ongelmien kanssa; aktiivinen talkooväki vähenee ja kävijöitäkin voisi olla enemmän.

Kotiseutuliitto haluaakin hankkeellaan auttaa paikallismuseoita näissä pulmissa ja tarjota ideoita siihen, miten museot voisivat olla vetovoimaisempia matkailukohteita. Samalla voisi aktiivisten vapaaehtoistenkin joukko kasvaa.

Sini Hirvonen on kesän aikana kiertänyt useissa maakunnissa tutustumassa hyvin hoidettuihin paikallismuseoihin. Jo nyt hän osaa antaa vinkkiä siitä, miten kävijöitä voidaan houkutella.

– Yksi sellainen hyvin selkeä asia, mikä näkyi myös näissä keskisuomalaisissa museoissa, että tapahtumat ovat aika lailla avainasemassa siinä, että saadaanko museoihin lisää kävijöitä ja myöskin yhdistysten toimintaan uusia aktiiveja.

– Eli kun järjestää tapahtuman, niin sen myötä voi tavoittaa uusia kävijäryhmiä, mutta lisäksi myös paikkakuntalaiset voi enemmän innostua siitä oman museon toiminnasta, Hirvonen muistuttaa.

Kotiseutumuseoiden helmet -hankkeessa pyritään kokoamaan työkalupakki paikallismuseoille kaikista hyvistä ideoista, joita jossain päin on jo kokeiltu.

Työkalupakki tulee luettavaksi Suomen Kotiseutuliiton verkkosivuille syksyn aikana.