Baltimoren poliisipäällikkö sai potkut – väkivalta lisääntynyt vuodessa valtavasti

Väkivalta on lisääntynyt yhdysvaltalaiskaupungissa sen jälkeen, kun mustaihoinen Freddie Gray kuoli selkävammoihin poliisin huostassa huhtikuussa. Tänä vuonna Baltimoressa on sattunut 303 ampumavälikohtausta. Viime vuonna samaan aikaan niitä oli 163.

Ulkomaat
Mielenosoittajat puolustivat tummaihoisten oikeuksia Baltimoressa, Yhdysvalloissa, 30. huhtikuuta.
Mielenosoittajat puolustivat tummaihoisten oikeuksia Baltimoressa, Yhdysvalloissa, 30. huhtikuuta.John Taggart / EPA

Baltimoren pormestari päätti keskiviikkona irtisanoa kaupungin poliisipäällikön. Murhien ja ampumisten määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti siitä lähtien, kun afroamerikkalainen Freddie Gray kuoli poliisin huostassa saamiinsa selkävammoihin.

Poliisipäällikkö Anthony Batts irtisanottiin Baltimoren pormestarin Stephanie Rawlings-Blaken mukaan kaupunkia piinanaavan väkivallan takia.

– Tämä ei ole helppo päätös, mutta liian monet kuolevat kaduillamme, Rawlings-Blake sanoi.

Yhdysvaltain itärannikolla sijaitsevassa Baltimoressa on tänä vuonna rekisteröity 155 murhaa ja 303 ampumavälikohtausta. Samaan aikaan viime vuonna oli tapahtunut 105 henkirikosta ja 163 ampumista.

Irtisanotun Anthony Battsin tehtävänä oli uudistaa Baltimoren poliisikunta hänen aloittaessaan poliisipäällikkönä vuonna 2012. Entistä poliisipäällikköä on kuitenkin kritisoitu tavasta, jolla hän käsitteli Freddie Grayn kuolemasta syntyneitä mellakoita.

25-vuotias Freddie Gray kuoli poliisin huostassa huhtikuussa. Hänen selkärankansa murtui pidätyksen aikana ja Gray kuoli viikko tapauksen jälkeen. Kuutta poliisia vastaan nostettiin Grayn kuoleman jälkeen syytteet.

600 000 asukkaan Baltimoren mellakat ovat olleet Yhdysvaltain pahimpia sitten Fergusonin levottomuuksien. Valkoinen poliisi ampui mustan teini-ikäisen Michael Brownin Fergusonissa elokuussa 2014.

Lähteet: AFP