Analyytikko: Microsoft-irtisanomisten ajoitus ja kokoluokka yllättivät

Matkapuhelinliiketoiminnan ostosta ehti kulua vain runsas vuosi ennen eilistä irtisanomisilmoitusta. Microsoft ei ole saanut kasvatettua matkapuhelintensa markkinaosuutta, vaan se on pysynyt vuoden takaisella tasolla.

Kotimaa
Aamu-tv:n vieraina olivat analyytikko Toni Nygrén (vas.) ja Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko (2. vas.).
Aamu-tv:n vieraina olivat analyytikko Toni Nygrén (vas.) ja Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko (2. vas.).

Microsoftin irtisanomisilmoituksen ajoitus ja kokoluokka tulivat yllätyksenä, arvioi analyytikko Toni Nygrén tutkimusyhtiö Gartnerista.

– Odotusarvot markkinoilla olivat, että Microsoftin kokoinen organisaatio ja markkinointikoneisto saisi Windows Phonen hyvään liikkeeseen, mutta ei vain saanut. Ei se sinänsä yllätys ollut, mutta irtisanomisten kokoluokka oli, ja ehkä myös ajoitus, Nygrén kommentoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

On vaikea sanoa, olisiko Microsoft voinut tehdä enemmän, ja olisiko se vaikuttanut kuitenkaan.

Toni Nygrén

– Vuosi sitten miljardiluokan osto, ja nyt sitä alaskirjattiin vuoden päästä, hän lisää.

Ekosysteemipeli kahden kauppaa

Microsoft ei saanut kasvatettua matkapuhelintensa markkinaosuutta, vaan se pysyi Nokia-kaupan aikaisella tasolla. Nygrén näkee, että kyse on suurelta osin mobiililaitteiden ekosysteemien välillä käytävästä kilpailusta.

Analyytikko Toni Nygrén.
Analyytikko Toni Nygrén tutkimusyhtiö Gartnerista.Yle

– Markkinat eivät ole ottaneet Microsoft Phonea omakseen, mutta on vaikea sanoa, millainen panostus heillä on sisäisesti ollut tähän. Sitä on vaikea sanoa, olisiko Microsoft voinut tehdä enemmän, ja olisiko se vaikuttanut kuitenkaan, kun tämä on ekosysteemipeliä, ja sihen liittyvät sovellukset, ohjelmistot ja oheislaitteet sen puhelimen lisäksi.

Nygrénin mukaan ekosysteemien osalta liiketoiminta onkin tällä hetkellä kahden kauppaa.

– Googlen Android- ja Applen iOS-ekosysteemit ovat täysin hallitsevia, ja siinä mielessä peli on kyllä pelattu, hän toteaa.