Tangokruunut kovilla – korjattu kolmekin viikkoa

Tangokuningatar ja tangokuningas painavat kruunausiltanaan päähänsä kimaltelevat, uniikit kruunut. Kuninkuusvuosi on kuitenkin kruunuille perinteisesti kova ja niitä korjataan viikkokausia ennen luovuttamista uusille laulukilpailun voittajille.

Kotimaa
Tangokuningas Kyösti Mäkimattila.
Tangomarkkinat on yksi harvoista, joka on onnistunut rakentamaan tapahtumastaan tuotteen. Yle Uutiset

Seinäjoen Tangomarkkinoiden kruunajaisiltojen kohokohta on, kun uusi tangokuningas ja tangokuningatar painavat päähänsä kimaltelevan kruunun merkiksi voitostaan.

Tangokruunuja on vain kaksi kappaletta - kuninkaan ja kuningattaren malli. Samat kruunut ovat palvelleet Sauli Lehtosen ja Tiina Räsäsen voitosta, vuodesta 1994 lähtien. Ne myös kiertävät laulajien mukana keikalta keikalle.

– Ei sitä pistetä lasikaappiin, vaan se otetaan käyttöön ja viedään yleisön eteen. Ainakin kuninkuusvuoden alkuaikana, sanoo vuosien kokemuksella Sami Jalonen, joka starttaa Hovinarrit-yhtyeessä keikoille tangokuninkaallisten kanssa.

Kovalla koetuksella

Kruunut kiertävät kuninkaalliselta päästä päähän, mutta menekkiä niille on myös keikoilla.

– Kännykkäkuvat ovat nyt aika suosittuja. Minulla on aika paljon kuvamateriaalia, jossa kruunu on keikkapaikalla jonkun rouvashenkilön päässä, eikä minulla, tangokuningas Kyösti Mäkimattila kertoo.

– Hienoa, että organisaatio luottaa meihin niin, että antaa kruunun mukaan. Niitä on todellakin vain ne uniikkikappaleet, eikä kopioita, Mäkimattila jatkaa.

Sami Jalonen ja Kyösti Mäkimattila tietävät, että kuninkaan ja kuningattaren kruunut joutuvat kovalle koetukselle vuoden mittaan. Joskus fiksattavaa on heti kruunajaisten jälkeenkin.

– No, minulla kruunu meni heti ensimmäisen viikonlopun jälkeen fiksattavaksi. Minulla on niin iso pää, Mäkimattila naurahtaa.

Kyöstin kuninkuusvuonna kruunulile teetettiin iskunkestävät kujetuslaatikot. Siihen asti kruunut kulkivat kuninkaallisten mukana, auton hattuhyllyllä tai milloi missäkin.

Mattapintaa hiuslakalla

Keikoilla sattuu ja tapahtuu. Kruunun kierrättäminen tanssipaikalla päästä päähän saattaa joskus aiheuttaa sille vaaratilanteita. Kyösti Mäkimattila muistaa, että ainakin kerran kruunu oli vähällä tipahtaa Isokyrön Pukkilansaaressa Kyrönjokeen.

Joskus haasteet ovat toisenlaisia.

– Kerran, yhdessä kuvauksessa sen kiilto häiritsi ja se laitettiin mattapintaiseksi hiuslakalla. Siinä oli varmaan putsaamista, Kyösti Mäkimattila muistelee.

Sami Jalonen kehaisee Mäkimattilaa "aika hyväksi" kruunun säilyttäjäksi.

– Kyllä minä sen aika monta kertaa unohdinkin, Mäkimattila estelee.

– No, juu. Joskus tuli puhelu, että viitsitttekö ottaa sen mukaan sieltä takahuoneen nurkasta, Sami Jalonen myöntää.

"Samanlaisesti kuin ennekin"

Tänäkin vuonna, ennen kuin kruunut lasketaan kuningattaren ja kuninkaan kutreille, niitä on kunnostettu useamman viikon ajan.

– Se on aina sama meininki. Kolmisen viikoa fiksataan ennen kuin voidaan antaa eteenpäin ja vuoden aikanakin ne joutuvat välillä hoitoon, Sami Jalonen sanoo.

Millaiset neuvot uusille kuninkaallisille siis kruunujen hoidosta? Miten niitä pitää käsitellä?

– Samanlaisesti kuin ennenkin. Vaikka mitä sanoo, niin samalla lailla sitä kohdellaan kuitenkin. Aika taitavia nämä ovat saamaan sen huonoon kuntoon, Jalonen nauraa.