1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Video: Keittiö saa lyömäsoittajan liekkeihin – Tatu loihtii muroistakin musiikkia

Muusikko Tatu Rönkkö pystyy taikomaan hätkähdyttäviä ääniä ja rytmejä esimerkiksi lusikoista, viinilaseista ja sähkövatkaimesta. Mies on soittanut keittiöitä ja keittiöissä ympäri maailmaa. Esimerkiksi Filippiineillä kokkauspaikasta kumpusivat melko vaimeat rytmit, sillä keittiöstä puuttuivat lasiastiat.

Tatu Rönkkö soittaa keittiössä, keittiövälineillä.

Muusikko Tatu Rönkkö kuulee rytmejä kaikkialla. Kaulimet, veitset, kauhat, makaronit, maissilastut – mitkä tahansa keittiöästä löytyvät asiat – toimivat välineinä, kun Rönkkö haluaa tuoda rytmit muidenkin kuultaviksi.

Muusikko saattaa esiintyä kenen tahansa kodissa, joka haluaa tarjota keittiövälineensä pergussioiksi, lyömäsoittimiksi.

Soittaja itse kuvailee esiintymisiä pergussiokonsertiksi tai performanssiksi: kaikki tapahtuu hyvin spontaanisti sen paremmin yleisön kuin esiintyjänkään tietämättä, mitä tuleman pitää.

– Pelkään aina epäonnistuvani. Jännite yleisön ja itseni välille syntyy siitä, että yleisökin pelkää usein puolestani. Kun menen esiintymään, en ikinä tiedä, mitä välineitä paikan päältä löytyy. Tunnelma on esiintymisissä tosi aito.

Joskus jotain särkyy

"Rytmi on kaikessa elämässä tärkeä ja väistämätön asia. Se on sekä kuultavissa että nähtävissä - ja aistittavissa ihmisistä." Kuva: Matti Myller / Yle Keski-Suomi

Rönkön mukaan mitä tahansa voi soittaa, mutta kaikesta ei lähde rikasta ääntä, sellaista, minkä oli etukäteen ajatellut.

Siksi hän ei etukäteen kuvittele, millainen ääni, mistäkin lähtee – ja soitin voi myös olla visuaalinen juttu.

Viron televiosion haastattelussa Rönkkö kerran soitti maissilastuilla.

– Niistä tulee hauska rapina, mutta syntyy aikamoinen sotku, muusikko nauraa.

Joskus soittimet ovat myös hajonneet muusikon käsittelyssä. Viimeksi jouluna pirstaleiksi meni espoolaiskodissa suuri, lasinen sydän.

– Nainen oli siitä mielissään, koska esine oli hänen mielestään ruma.

Soittajan suosikit vaihtelevat, tällä hetkellä mieluisia ovat viinilasit, joissa on soinnikas ääni. Mutta jos jotain pitää nostaa ylitse muiden, niin ykköseksi yltävät Kaj Frankin suunnittelemat, erikokoiset kulhot.

– Niissä on mieletön melodinen ja yläsävelsarjallinen kirjo. Mikään kulho ei kuulostaa miltään verrattuna niihin – ne ovat lisäksi upean näköisiä.

Savolaisen reipas löntystelijä

Muusikko Tatu Rönkkö
Kuuntele, miten huikeita ääniä ja rytmejä lyömäsoittaja saa irti keittiövälineistä. Tatu Rönkkö kertoo haastattelussa myös, miksi Ikean kupit ja kipot eivät ole hänelle mieleisiä.

23 vuotta rumpuja soittanut Rönkkö elää arkeaan Berliinissä. Jyväskylään hänet on tuonut Jyväskylän Kesä -festivaali ja kaupungissa asuva mummo.

Rytmistä elävä Rönkkö näkee myös kaupungeissä erilaista rytmiä.

– Berliinissä ei ole yhtenäistä rytmiä, toisin kuin esimerkiksi Jyväskylässä tai Helsingissä. Esimerkiksi aamiaisen syöminen aamuyöllä on täysin suotavaa Berliinissä, siellä siitä ei tule syyllinen olo. Kaupungin ja yhteiskunnan rytmi tuntuu helpommin pienessä kaupungissa.

Rönkön unirytmi häiriintyi viimeksi viime yönä saderintaman pyyhkäistyä Jyväskylän yli.

– Sade osui räystääseen erikoisesti ja jäin kuuntelemaan sen rytmiä. Kaikki erikoiset äänet kiinnittävät aina huomion. Kuuntelin sadetta aikani, ja siinä oli aika kiva biitti. Pian kuitenkin kävi mielessä, että nyt voisi saada jo unta.

Soittajan oma rytmi on vaihteleva, mutta savolaisen letkeä.

– Ihmisen rytmin pystyy näkemään aika hyvin kävelytyylistä. Itse olen reipas löntystelijä.

Ylen keittiössä Rönkön meno on varsin rauhallista, mutta nettiin ladatussa, i play your kitchen -videossa (siirryt toiseen palveluun) rumpali on liekeissä.

Tatu Rönkköä haastatteli Heli Kaski.