1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yli neljä miljoonaa paennut Syyrian sisällissotaa

Jo 1,8 miljoonaa syyrialaista vastaanottanut Turkki suunnittelee uutta, suurta pakolaisleiriä.

Ulkomaat
Pakolaisia, joista yhden pään päällä suuri matkalaukku
Syyrialaisia pakolaisia Turkin rajalla Akcakalessa.EPA

Yli neljä miljoonaa syyrialaista on paennut jo viidettä vuotta jatkuvaa sisällissotaa. Miljoona heistä on paennut viimeisen kymmenen kuukauden sisällä, raportoi YK:n pakolaisvirasto UNHCR.

– Tämä on suurin määrä pakolaisia yhdestä konfliktista kokonaisen sukupolven aikana, YK:n pakolaisjohtaja Antonio Guterres sanoi lausunnossaan.

Jos pakolaisten määrä jatkaa nousua samaan tahtiin, 4,27 miljoonan odotetaan paenneen Syyriasta tämän vuoden loppuun mennessä. Lisäksi 7,6 miljoonaa syyrialaista lasketaan pakolaisiksi maan rajojen sisällä.

– Nämä ihmiset tarvitsevat maailman tukea, mutta nyt he elävät ääriolosuhteissa ja vaipuvat yhä syvemmälle köyhyyteen, Guterres jatkoi.

UNHCR ei ole laskenut näin korkeita pakolaislukuja sitten vuoden 1992, jollloin 4,6 miljoona ihmistä pakenivat sotaa Afganistanista.

Syyrialaiset tulvivat naapurimaihin

Turkki on yksi eniten syyrialaisia vastaanottanut maa – yli 1,8 miljoonaa pakolaista on jo ylittänyt sen rajat. Turkki suunnittelee nyt uutta jättiläismäistä pakolaisleiriä, johon on tarkoitus sijoittaa 55 000 pakolaista.

UNHCR arvioi, että pakolaisten ja heitä vastaanottaneiden maiden auttamiseen tarvittaisiin tänä vuonna noin 5,5 miljardia dollaria. Tähän mennessä vajaa neljännes varoista on saatu kasaan.

– Se tarkoittaa, että pakolaisia odottaa ruoka-avun vähennys, ja heidän mahdollisuutensa saada terveydenhuoltoa sekä lähettää lapsiaan kouluun vähenee, varoittaa UNHCR.

Syyriassa on kuollut yli 230 000 ihmistä sisällissodan syttymisestä vuonna 2011.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi