1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaiset himoitsevat hittivihannesta: Lehtikaali valtaa kasvihuoneita

Lehtikaali on nyt kuumin superfood-trendi. Orimattilalainen Varpion puutarha on etujoukoissa vastaamassa kysyntään kasvihuoneesa viljellyllä lehtikaalilla.

Kotimaan uutiset
Lehtikaalia ja Hannu Varpio.
Kirsi Pohjaväre / Yle

Lehtikaali tekee tuloaan suomalaisten puutarhayritysten kasvihuoneisiin. Kauppapuutarhaliiton mukaan terveellistä trendiruokaa on viljelty tähän saakka Suomessa vain avomaalla eli kotimaista lehtikaalia on saatu vain kesällä.

Varpion puutarha Orimattilassa on aloittanut lehtikaalin kasvatuksen kasvihuoneessa viime talvena kenties ensimmäisenä Suomessa.

– Hannu [Varpio] haistoi sen trendin ja oli varmaan ihan ensimmäinen, sanoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Hannu Varpio itse kertoo, että lehtikaalia alettiin kysellä puutarhalta ja alku on ollut lupaava.

– Vaimon ystävä kysyi, onko teillä kaalia. Meillä oli silloin kaikkea muutakin pientä kokeilua meneillään ja siemeniä pöydällä. Sitä kylvettiin ensi yksi siemen ruukkuun, sitten neljä siementä ruukkuun. Muutaman viikon päästä kun saimme erän kasvatettua, tarjosimme sitä kauppaan ja se sai hyvän vastaanoton, joten tarjosimme sitä toiseenkin kauppaan. Nyt ollaan tässä, että meillä on jo 800 neliötä kasvamassa.

Kauppapuutarhaliiton Jyrki Jalkanen ennakoi, että ensi vuoden keväänä Suomesta löytyy jo useampi lehtikaalin kasvihuonekasvattaja.

– Jos tämä trendi jatkuu, ensi kevääksi tulee jo useita viljelijöitä.

Lehtikaalia kasvihuoneessa.
Kirsi Pohjaväre / Yle

Ympärivuotinen viljely vaatisi kovaa kysyntää

Puutarha-alalla on aiemminkin hypätty rohkeasti uusein virtausten mukaan. Jalkanen kertoo, että esimerkiksi ruukussa kasvatettavat ja myytävät salaatiti ja yrtit olivat uusinta uutta 25–30 vuotta sitten.

– Suomalaiset halusivat puhtaampia vaihtoehtoja tuontituotteiden tilalle ja tarhurit kehittivät niitä.

Jyrki Jalkanen on tyytyväinen, jos lehtikaalia himoitsevat kuluttajat saavat pian haluamaansa tuotetta entistä enemmän myös Suomesta.

– Periaatteessa sitä voisi viljellä kasvihuoneissa ympäri vuoden, mutta silloin täytyisi olla vahvaa kysyntää. Jos joku ostaa muutaman ruukun silloin tällöin, se ei riitä.

Lue seuraavaksi