Sateet vesittivät turpeennoston – "Tilanne on lähes katastrofaalinen"

Pohjois-Savossa on saavutettu vain murto-osa tuotantotavoitteista. Normaalisti turpeesta on nostetettu juhannukseen mennessä jo puolet.

Kotimaa
Traktori ajaa turvesuolla.
Yle

Sateinen ja märkä kesä ovat käytännössä seisauttaneet turpeennoston. Koneet seisovat, koska märälle suolle niillä ei ole asiaa.

– Todella huonolta näyttää. Meillä on ollut omia soita parikymmentä vuotta ja ikinä ei ole ollut näin huonoa kesää. Koneet käytännössä seisovat, Kuopion Energian tuotantojohtaja Peter Seppälä sanoo.

Kuopion Energia on saanut nostettua vain murto-osan tuotantotavoitteestaan. Jos ylivuotisia varastoja ei olisi, tilanne olisi Seppälän mukaan katastrofaalinen.

– Nyt on saatu nostettua vain 5 prosenttia koko kesän tuotantotavoitteesta. Tavallisesti juhannukseen mennessä on nostettu jo puolet, kertoo Seppälä.

Valtion turveyhtiö Vapo on kertonut, että se on saanut nostettua koko maassa turvetuotantotavoitteestaan noin kolmanneksen kesäkuun loppuun mennessä.

Pahankalansuolle supistettu turvelupa

Kuopion Energia on saamassa lisää turvetuotantoalueita käyttöönsä Pohjois-Karjalasta Juuasta.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt yhtiölle supistetun luvan turvetuotantoon Pahankala-Palokankaansuolla lähes 60 hehtaarin suuruiselle alueelle. Kahden lohkon osalta AVI hylkäsi luvan. AVI velvoittaa yhtiön seuraamaan kuivatusvesien vaikutuksia turvealueen läheisessä Petäisjoessa.

Kuopion Energialla on ennestään lainvoimainen nostolupa noin 50 hehtaarin alueelle Juuassa. Alue on nyt tuotannossa ensimmäistä kesää. Yhtiö on vuokrannut maa-alueet Juuasta käyttöönsä.