Muikkukannat ovat vahvoja mutta kalat pieniä – "Se tietää markkinaongelmaa"

Muikkukannat ovat tänä vuonna vahvempia kuin viime vuonna, sillä viime keväänä muikkuja kuoriutui enemmän kuin vuonna 2013. Muikkukannat vaihtelevat alueellisesti. Esimerkiksi eteläisessä Saimaassa niitä on runsaasti, mutta Oulujärvellä vain keskinkertaisesti.

luonto
Muikku muikkunuotta Kemijärvi Kauhaselkä
Jorma Korhonen / Yle

Luonnonvarakeskuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan muikkukannat ovat vahvempia kuin viime kesänä. Keväällä 2014 kuoriutunutta muikkua on nyt keskimääräisesti, mutta järvien välillä muikkukannat vaihtelevat.

Yleensä pääosan muikkusaaliista muodostavat toisella vuodella olevat kalat. Tämän takia viime kesänä muikkuja oli vähemmän, koska vuosiluokka 2013 oli heikko, ja sitä vanhemmat muikut ovat harvinaisia.

Kainuussa Kiantajärvessä ja Lentuassa vuosiluokka 2014 oli vahva, mutta Oulujärvellä sekä Niskan- ja Paltaselillä vuosiluokka oli keskinkertainen.

Oulujärvellä muikkua rysällä kalastava Taisto Jokelainen toteaa, että toistaiseksi tämän vuoden saalis on ollut hyvä verrattuna viiteen aikaisempaan vuoteen. Muikkua on kalastettu kesäkuun alusta alkaen.

– Muikkujen koko on aika pieni niin kuin aikaisempinakin vuosina. Se tietää markkinaongelmaa. Oulujärven muikut ovat pienikokoisia.

Kesän runsaat sateet eivät Jokelaisen mukaan vaikuta muikkukantaan.

– En usko, että sillä on merkitystä. Muikuille on vaan hyvä, että on paljon vettä, silloin on enemmän ruokamahdollisuuksia.

Itä-Suomen suurissa muikkuvesissä, kuten Etelä-Saimaassa ja Pielisessä muikkua on runsaasti, mutta kalan menekkiä haittaa pieni koko. Myös esimerkiksi Oulun edustan merialueella sekä Lamujärvessä ja Pyhäjärvessä vuosiluokka 2014 oli vahva.

Syksyllä 2014 kutevia muikkuja oli hieman vähemmän kuin edellisenä syksynä, sillä heikko vuosiluokka 2013 näkyi myös kutevien kalojen määrässä. Tulevana syksynä viime vuoden vahva vuosiluokka on tulossa kudulle, ja kutukaloja pitäisi olla edellissyksyä runsaammin.

Luonnonvarakeskus seuraa vuosittain muikkukantoja ammattikalastajille suunnatulla kyselyllä. Tietoja saatiin 79 muikkujärvestä tai järvenosasta ja kahdelta alueelta Perämereltä.