1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Petteri Orpo kannustaa salolaisia: ”Kaiken surun keskellä on uusia mahdollisuuksia”

Salolaisia ei jätetä yksin, vakuuttaa sisäministeri Petteri Orpo. Syvenevään kriisiin ajautuneen Salon kaupungin kyky hoitaa ihmisten peruspalvelut on turvattava.

Kotimaan uutiset
Microsoft Salo
Samuli Holopainen / Yle

Tieto Microsoftin Salon yksikön lopettamisesta oli yllätys myös turkulaiselle sisäministeri Petteri Orpolle, vaikka sitä olikin osattu pelätä.

– Se tuli niin isona, ja jotenkin lopullisena Salon osalta, niin kyllä se aika järkytys oli, kuvailee Orpo ensituntojaan.

Luxemburgista tavoitetun ministerin terveiset ovat, että Saloa ja salolaisia ei jätetä yksin.

Salon tuhat ihmistä on niin suuri määrä, ettei parilla miljoonalla paljoa pystytä tekemään.

Petteri Orpo

– Tämä on valtava isku alueelle, Salo on saanut rankimmalla mahdollisella tavalla kärsiä suomalaisen elinkeinoelämän muutoksesta. Olen todella pahoillani niiden ihmisten puolesta, jotka ovat työpaikkansa menettäneet. Vakuutan, että hallituksen puolelta tulemme tekemään kaikkemme auttaaksemme työttömiksi jääviä ihmisiä ja perheitä, että mahdollisimman moni saa mahdollisimman nopeasti työtä, ja pääsee uuden elämän alkuun.

Rahaa tarvitaan ja paljon

Valtiovalta on panostanut viime vuosina noin 30 miljoonaa euroa ahdinkoon ajautuneen Salon auttamiseen. Orpo painottaa, että nyt valtio tulee apuun lisäbudjetin antamien varojen avulla.

Sisäministeri Petteri Orpo.
Sisäministeri Petteri Orpo.Yle

– Olin keskiviikkona mukana tämän vuoksi pidetyssä talouspoliittisen valiokunnan kokouksessa. Tahtotila on aivan selvä, että teemme lisätalousarvion heti syksyllä, kun eduskunta aloittaa. Mielestäni tuen pitää olla merkittävä, koska esimerkiksi tämä Salon tuhat ihmistä on niin suuri määrä, ettei parilla miljoonalla paljoa pystytä tekemään.

Pitkälti Nokiasta, sittemmin Microsoftista elänyt Salon kaupunki on vuosia kamppaillut talousvaikeuksissa ja joutunut tekemään talouden sopeuttamisohjelmia toisensa perään.

– Verotulojen vähenemisen myötä on jouduttu leikkaamaan, on jouduttu säästämään, ja tämä tarkoittaa edelleenkin erittäin suuria vaikeuksia Salon kaupungille. Meidän on huolehdittava, että Salon kaupunki säilyttää tämän kriisin keskellä kykynsä hoitaa ihmisten peruspalveluita, päivähoitoa, kouluja, terveyskeskuksia. On selvää, että Salo tarvitsee tukea tässä.

Tämä polku täytyy yhdessä rakentaa, jotta Salon tulevaisuus on parempi.

Petteri Orpo

Laihana lohtuna tilanteessa on, että kokemusta on karttunut jo aiemmista irtisanomiskierroksista.

Tavallaan on onni onnettomuudessa, että olemme joutuneet opettelemaan ja luomaan järjestelmät Salon rakennemuutokseen ja työttömyydenhoitoon. Meidän ei tarvitse aloittaa alusta, mutta rahaa tarvitaan kipeästi.

Yrittäjyys ei ole patenttiratkaisu kaikille

Pääministeri Juha Sipilä kannusti tuoreeltaan irtisanottavia ryhtymään yrittäjiksi. Petteri Orpo on samoilla linjoilla, mutta muitakin keinoja tarvitaan.

– Se on yksi vaihtoehto, ja pääministeri tuntee asian Oulun osalta parhaiten. Oulussa on syntynyt merkittävä määrä yrityksiä nokialaisten huippuosaamisen pohjalle. Se on kieltämättä suuri mahdollisuus ja yksi keskeinen keino. Mutta kaikki eivät voi, eivätkä halua yrittäjiksi ryhtyä, joten tarvitaan muitakin mahdollisuuksia, kuten koulutusta uuteen ammattiin tai apua työnhakuun.

Katse kotimaata kauemmas

Salon työttömyysasteen arvioidaan nyt kipuavan pariinkymmeneen prosenttiin, mikä nakertaa koko alueen ostovoimaa. Se vähentää myös haluja ja mahdollisuuksia hypätä yksityisyrittäjäksi.

Orpo kehottaa tähyämään Salon seutua ja Suomea kauemmas.

– Nämä maailmanluokan huippuosaajat ovat tehneet upeita tuotteita; se, että puhelimet eivät ole pärjänneet markkinoilla, johtuu taas monesta asiasta. Huipputiimien osaamista voidaan hyödyntää uuteen yritystoimintaan, ja asiakkaita löytyisi varmasti ennen kaikkea maailmalta.

Sisäministeri Orpo saapuu yhdessä pääministerin ja muun ministeridelegaation kanssa maanantaina Saloon tutustumaan tilanteeseen.

– Kaiken surun keskellä on uusia mahdollisuuksia. Viittaan Ouluun, missä pari vuotta sitten jäi tuhansia ihmisiä työttömäksi. Heistä suuri osa on työllistynyt nimenomaan uuden yritystoiminnan kautta, ja on luotu uutta työtä. Tämä polku täytyy yhdessä rakentaa, jotta Salon tulevaisuus on parempi.

Lue seuraavaksi