1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Saaripolun pitkospuita korvattiin tuoksuvalla katajahakkeella – video

Kansallispuistosaarelle valtautuneet katajat raivattiin ja nyt virkistyskäyttäjien kulkua ohjaa katajahakkeesta tehty polku. Kyseessä on varsin ainutlaatuinen älynväläys, jonka hiilijalanjälki on pieni. Korvaako katajahake tulevaisuudessa osan pitkospuuverkostoa, se jää nähtäväksi.

Metsähallituksen suojelubiologi Marko Sievänen kävelee katajahakkeella katettua polkua Selkä-Sarven saaressa.
Metsähallituksen suojelubiologi Marko Sievänen esittelee katajapolkua

Pensasmaisesti kasvava havupuu eli kataja taipuu vaikka purupoluksi. Idea syntyi Kemin ja Tornion ulkosaaristossa Perämeren kansallispuistossa. Metsähallituksen vastaava suojelubiologi Marko Sievänen Pohjanmaan luontopalveluista on innoissaan kokeilusta.

Kuva: Paula Hiljanen / Yle

– Hoksasimme asian, kun raivasimme katajapuskia ja samalla kunnostimme vanhoja lahonneita pitkospuita. Ajoimme katajaa hakkeeksi ja katoimme sillä osan poluista. Kosteissa kohdissa on pätkän matkaa vielä perinteistä lankkupitkosta.

Raivausjätteestä tuoksuvaksi luontopoluksi

Pururatoja on ollut iän kaiken, mutta puhtaasti katajaista polkua ei Sieväsen mukaan ole ainakaan Metsähallituksen kohteissa.

Pohjoisella ulapalla sijaitseva Selkä-Sarven saari kuuluu Perämeren kansallispuistoon. Kuva: Paula Hiljanen / Yle

– Olisimme joutuneet kattamaan polun joko lankulla tai soramurskeella kuten muualla on tehty jo kauan. Kaikki materiaali olisi pitänyt kuljettaa mantereelta veneellä. Kierrätämme tavallaan luonnonhoidon raivausjätettä tässä.

Useimmiten lehtipuusta tehdyt pitkospuut kestävät kymmenisen vuotta ja sitten ne joudutaan uusimaan. Selkä-Sarven saaren katajapurun arvioidaan olevan pitkäikäisempää laatua. Se on pehmeä tallustella ja ompa kansallispuistossa vierailleet ottaneet sillä juoksuaskeliakin.

–  Katajapolun voi haistaa. Se tuoksuu tuonne kävelykorkeuteenkin asti, mutta maanpinnan tasolta tuoksun tuntee erityisen voimakkaana. Katajahan on puuaineksena hyvin hitaasti lahoava ja sen takia tämä on hyvin kiitollinen tähän hakkeeksi.