1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Siivu, joka siirsi Microsoftin takavasemmalle

Älypuhelimissa Windows-alustalla on vain 2,5 prosentin markkinaosuus. Koska Windows-puhelin ei vain ole päässyt Androidin ja iOS:n kelkkaan, Microsoft astuu suosiolla sivummas puhelinlaitteiden valmistuksessa.

Amerikkalainen IT-jätti Microsoft ilmoitti eilen keskiviikkona uudesta puhelinstrategiasta. Suomalaisten harmiksi se tarkoittaa jopa 2 300 työpaikan katoamista.

Vaikuttaa siltä, että Microsoft heitti nopeasti pyyhkeen kehään, kun seuraavat luvut eivät tästä juuri muuksi muuttuneet.

Vielä viime vuoden lopussa Windows-alustan maailmanlaajuinen markkinaosuus älypuhelimissa oli kauniisti pyöristämällä kolmessa prosentissa (2,7 %). Tämän vuoden osuusmittauksessa (2,5 %) eivät selittelytkään juuri auta. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Nokian käsissä Windows-puhelimilla oli suuria vaikeuksia haastaa markkinoilla vallitsevat alustat, joille älypuhelimen tekniikka perustuu: Googlen Android ja Applen iPhone-puhelimien iOS. Toivottiin, että uuden omistajan, suuren Microsoftin komennossa tulee todellinen läpimurto.

– Odotus markkinoilla oli että Microsoft saisi koneiston liikkeeseen, mutta ei vain saanut, toteaa analyytikko Toni Nygrén tutkimusyhtiö Gartnerista.

Ongelma heijastuu laitevalmistajien älypuhelinten markkinaosuuksiin. Microsoft ei mahdu viiden suurimman joukkoon.

Siksipä Microsoft tietoisesti liukenee älypuhelinten laiterintamalta. Nygrénin tulkinnan mukaan sijalle tulee vahvempi panos ohjelmistoihin ja pilvipalveluihin.

– Mobiliteetti on kiinteä osa näitä palveluita, mutta yhtiö tekee selvän liikkeen pois laitepuolen liiketoiminnasta. Heidän pyrkimyksensä selkeästi on jatkossa viedä Microsoftin palveluita eri alustoille – ei ainoastaan Windowsille vaan myös Androidille ja mahdollisesti iPhonelle.

Microsoft painotti eilen viestinnässään, että puhelinlaitteita tehdään tulevaisuudessakin. Yhtiö tähtää puhelimissaan yrityspuolelle, halpakategoriaan ja aivan huippumalleihin. Oletusarvoisesti kuulostaa siis siltä, että keskihintaista älykännykkää etsivä ei jatkossa löydä Microsoftin vaihtoehtoa kaupasta.

– Jos puhelinkategorioita vähennetään, tarjontakin vähenee. Microsoft-puhelimen eteneminen ei tuosta ainakaan helpotu, Nygrén kommentoi.

Asiakkaat appsien perässä

Loppujen lopuksi Microsoftin älypuhelintaisto näyttää päätyneen noidankehään, josta ei enää löytynyt ulospääsyä. Kuka tahansa näkee älypuhelinalustojen markkinaosuuksista, mitkä järjestelmät kiinnostavat rahan perässä liikkuvia pelifirmoja ja some-ohjelmoijia.

– Kun on paljon sovelluskehittäjiä, on paljon appseja saatavilla, mikä taas puolestaan houkuttelee käyttäjiä, Nygrén yksinkertaistaa.

Microsoftin kohdalla liike on ollut vastakkainen – vähän sovelluskehittäjiä, vähän sovelluksia, vähemmän kiinnostusta kaupan älypuhelinhyllyllä.

Amerikkalaisjättiläinen ei silti ole putoamassa polvilleen, vaikka sen puhelinkorva onkin pahasti tulehtunut. Toimistojen tietokoneissa Windows on edelleen vankkumaton hallitsija.

– Microsoftilta on tulossa uusi 10-versio, johon on ladattu kuluttaja- ja erityisesti yrityspuolelle melkoisia odotuksia. Kyseinen ohjelmisto käy mihin tahansa laitteeseen. Yrityspuolen tarina kuulostaa vahvalta, sanoo analyytikko Nygrén.