1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Maraton 11 vuodessa – katso videolta Mars-mönkijän taival 8 minuutissa

Nasan Mars-mönkijä Opportunity on taivaltanut punaisen planeetan pinnalla maratonin, eli reilut 42 kilometriä. Video näyttää nopeutettuna koko 11-vuotisen matkan.

Pluton suunnalla ollaan tekemässä suurta läpimurtoa, mutta samalla myös Marsissa on aihetta juhlaan.

Nasan Mars-mönkijä Opportunity on edennyt punaisen planeetan pinnalla maratonin verran, eli reilut 42 kilometriä. Pieni robotti ei ole pitänyt kiirettä, sillä matka on kestänyt yli 11 vuotta.

Nasa julkaisi sivuillaan kahdeksan minuuttia kestävän videon (siirryt toiseen palveluun), jossa on kuvattuna Opportunityn koko 11-vuotinen matka huhtikuuhun 2015 asti. Videolla kuuluva aavemainen ääni on peräisin mönkijän mittalaitteista. Kovempi ääni vastaa epätasaista maaperää, ja pehmeämpi ääni sileää hiekkamaastoa.

Matkan piti kestää vain 90 päivää

Mars-mönkijä Opportunityn ottama stereograafinen panoraama 'Spirit of St. Louis' -nimisestä kraaterista Marsissa maaliskuun lopulta 2015. Kuva: NASA / JPL-Caltech / Cornell University / Arizona State University

Opportunity ja sen kaksonen Spirit-luotain laskeutuivat Marsin pinnalle tammikuussa 2004. Tutkimusmatkan piti alun perin kestää 90 päivää, mutta se venyi vuosien mittaiseksi. Spirit juuttui lopulta hiekkaan vuonna 2009, mutta Opportunity jatkaa matkaansa edelleen.

180-kiloinen Opportunity on uhmannut matkansa aikana voimakkaita hiekkamyrskyjä. Sen matka on kestänyt karkeasti arvioituna 45 kertaa alkuperäistä suunnitelmaa pidempään.

Matkansa aikana mönkijä on löytänyt paljon merkkejä menneistä vesivarannoista ja todisteita elämälle välttämättömistä aineista.

Yhdysvaltalainen Los Angeles Times (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että mönkijässä on jo ikääntymisen merkkejä. Sillä on "heikko olkapää", vaurioitunut rengas, ja se kärsii muistiongelmista.