1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Ilkka Herlin Itämeren suojelusta: Yhteistyön aika Venäjän kanssa on ohi

Itämeren suojeluyhteistyö Venäjän kanssa on Ukrainan kriisin vuoksi loppunut täysin, kertoo Baltic Sea Action Groupin puheenjohtaja Ilkka Herlin.

Ylen aamu
Tutkija Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta sekä Elävä Itämeri -säätiön (BSAG) perustajajäsen ja hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin olivat aamu-tv:n vieraina.
Tutkija Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta sekä Elävä Itämeri -säätiön perustajajäsen ja hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin olivat aamu-tv:n vieraina.

Yhteistyö Itämeren suojelemiseksi on yskinyt valtioiden välillä. Näin kertoivat aamu-tv:n haastattelussa Suomen ympäristökeskuksen tutkija Seppo Knuuttila ja Ilkka Herlin Baltic Sea Action Groupista.

– Venäjän kanssa yhteistyö pelasi aiemmin oikein hyvin, mutta nyt näyttäisi yhteistyön aika olevan ohi. Pidän sitä ilmeisenä, että se on aivan lopussa Ukrainan kriisin vuoksi. Nyt pitäisi panostaa EU:n sisäiseen yhteistyöhön, Herlin sanoi.

Herlinin mielestä yhteistyötä Itämeren suojelemiseksi pitäisi aloittaa erityisesti Puolan kanssa, joka on suuri päästöjen tuottaja suuren maataloutensa ja väestönsä vuoksi.

– Näillä ratkaisuilla, joita me tässä Suomessa kehitetään olisi hyvän yhteistyön hengessä käyttöä Puolassa aika paljon, Herlin linjasi.

Puolan yhteistyö tyssäsi toimenpiteisiin

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Seppo Knuuttilan mukaan Puolassa päästiin jo hyvän yhteistyön alkuun, kun sinne tehtiin yhteinen tutkimusmatka, jossa selvitettiin maan päästöjä.

– Tavallaan [yhteistyö] pysähtyi siihen vaiheeseen, kun todettiin, että päästöjä on ja pitäisi ruveta keskustelemaan toimenpiteistä. Sen jälkeen tämä yhteistyö ei ole toivotulla tavalla edennyt valitettavasti, Knuuttila kertoi.

Ilkka Herlinin mukaan yhteistyötä hidastaa myös se, ettei Itämerta koeta enää kovin tärkeänä, kun mennään EU:n keskialueille.

– Mutta se ei se saa olla mikään peruste. Pidän suurempana syynä sitä, ettei ole yhteistyön ja tekemisen tahtoa ja halua ratkaista yhdessä asioita, siihen täytyy nyt panostaa.

Ilkka Herlin sanoikin aamu-tv:n haastattelun päätteksi taistelevansa Itämeren puolesta joka päivä.

Lue seuraavaksi