Hyppää sisältöön

EU:n tuomioistuimen julkisasiamies otti kantaa Suomen alkoholilakiin – taustalla Alkotaxi

Julkisasiamies on antanut ratkaisuehdotuksen Helsingin hovioikeuden ennakkoratkaisupyyntöön, jonka taustalla on oikeudenkäynti virolaisyritystä vastaan. Kyseessä on julkisasiamiehen itsenäinen kannanotto eikä se sido EU:n tuomioistuinta, joka antaa ratkaisunsa sille esitettyyn ennakkoratkaisupyyntöön vasta myöhemmin.

Kuva: Yle

EU:n tuomioistuimen julkisasiamies on antanut ratkaisuehdotuksensa Helsingin hovioikeuden ennakkoratkaisupyyntöön, joka liittyy Suomen alkoholilakiin.

Julkisasiamies katsoo ratkaisuehdotuksessaan, itsenäisessä kannanotossa, että Suomen alkoholijuomien kaupallista maahantuontia koskeva vähittäismyyntilupa on EU-oikeuden mukainen ja EU-säädökset eivät ole esteenä suomalaiselle juomapakkausverojärjestelmälle.

EU:n tuomiotuimelle esitetyn ennakkoratkaisupyynnön taustalla on oikeudenkäynti virolaisyritystä vastaan. Helsingin käräjäoikeus totesi vuonna 2012 virolaisen Alkotaxi-yrittäjän syyllistyneen törkeään veropetokseen ja alkoholirikokseen. Alkotaxi toimi Suomen ja Viron välillä muutamia viikkoja kesällä 2009. Tuotteet tilattiin Virossa olevasta myymälästä, maksettiin netissä ja taksi toimitti ne perille sovitussa ajassa. Yrittäjä on valittanut hovioikeuteen vedoten siihen, että pakkausvero olisi syrjivä ja etämyyjällä olisi oikeus tuoda alkoholia maahan.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan virolainen yrittäjä toi alkoholijuomat autollaan suoraan asiakkaille Suomeen maksamatta veroja.

– EU:n ja Suomen valmisteverolainsäädännön mukaan Suomeen tilatuista alkoholijuomista on maksettava Suomen alkoholiverot. Lisäksi Suomen alkoholilaki kieltää ulkomailta tapahtuvan alkoholijuomien verkkokaupan ja muun etämyynnin, jos myyjä huolehtii kuljetuksesta Suomeen kuljetusliikkeen avulla tai jos myyjä kuljettaa juomat Suomeen itse, ministeriön tiedotteessa todetaan.

Ministeriön mukaan julkisasiamies pitää tärkeänä, että "Suomen ulkopuolelta ostettujen alkoholijuomien omistusoikeus siirtyy ostajalle Suomen rajojen ulkopuolella, jotta ei syntyisi Alkolle rinnakkaista myyntikanavaa".

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että julkisasiamies hyväksyy Suomen kannan, että myyjä ei saa toimia kuljettajana, jotta on selvää, että omistusoikeus siirtyy ostajalle Suomen rajojen ulkopuolella eikä synny Alkolle rinnakkaista myyntikanavaa, sanoo johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Julkisasiamiehen ratkaisuehdotuksen mukaan Alkon vähittäismyyntimonopoli ei ole EU-säädösten vastainen, kunhan se ei syrji jäsenvaltioiden kansalaisia tavaroiden hankintaa tai myyntiä koskevissa ehdoissa.

Kyseessä on vasta julkisasiamiehen itsenäinen kannanotto eikä se sido unionin tuomioistuinta. Unionin tuomioistuin antaa ratkaisunsa myöhemmin eikä Suomi ryhdy tätä ennen mihinkään toimiin.