Hyppää sisältöön

"Olemme aitoja, vapaita ja teeskentelemättömiä" – Ihmisen kohtaamisessa äänensävy on kielitaitoa tärkeämpää

Mielikuvat ovat vahvoja matkailullisia vetovoimatekijöitä. Matkailuesitteissä on usein hymyileviä ihmisiä, mutta vasta aidot kokemukset paljastava kuinka vieraanvaraisia ihmiset ovat. Esimerkiksi Kainuussa lämmintä vastaanottoa pidetään kielitaitoa tärkeämpänä.

Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

– Maalaisympäristö tai maalaistalo, jossa emäntä paistaa piirakoita ja pistää ne kuumina pöytään ja vähän voita tai munavoita siihen päälle. Se on ensimmäinen mielikuvani kainuulaisesta vieraanvaraisuudesta, ja varmasti se on aika pitkälle myös jaettu mielikuva, arvelee Kainuun liiton viestintäpäällikkö Eeva Mäntymäki.

Mäntymäen mukaan toinen kainuulaisten vieraanvaraisuuteen liittyvä asia on aitous. Tämä kävi selvästi ilmi viime kesänä, kun Kainuu esittäytyi Helsingissä Senaatintorilla.

– Monet sanoivat, että kun te olette niin aitoja. Jotenkin Kainuussa asuvana sitä ei osaa ajatella, että se olisi jotenkin hirveän erityistä. Ihan tavallisia ihmisiähän me olemme. Siellä selvisi, että olemme aitoja, vapaita ja teeskentelemättömiä ihmisiä täällä.

Vieraanvaraisuutta arvostetaan

Kainuussa on tehty säännöllisesti maakuntakuvatutkimuksia. Mäntymäen mukaan tutkimukset kertovat, että Kainuusta löytyy vieraanvaraisuutta ja sitä myös arvostetaan.

– Tietenkin on mahdotonta sanoa, että onko Kainuu jotenkin vieraanvaraisempi maakunta kuin joku muu, eiköhän sieltä Pohjois-Karjalastakin löydy jonkin sortin vieraanvaraisuutta. Mutta kyllä, kainuulaiset koetaan vieraanvaraisiksi. Se on tärkeä asia myös kansainvälisille matkailijoille. Lämmin vastaanotto on tärkeää. Myös kielitaito on tärkeää, mutta se, millä sävyllä asiat sanotaan on varmasti vielä tärkeämpää.

Kainuu esittäytyi Helsingissä viime kesänä. Kuva: Sini Salmirinne / Yle

– Kun joku on tulossa tänne ensimmäistä kertaa, niin silloin hän ei voi varmasti tietää, mitä todellisuus on esitteen pakollisen hymyn takana. Kaikissa esitteissähän ihmiset ovat herttaisia ja hymyileviä. Uskon ihan oikeasti, että Kainuussa on kiva olla ja täällä on aitoja ja mukavia ihmisiä, joten se toinen kerta tulla tänne on helpompi. Silloin matkailijat tietävät, että täällä on vieraanvaraisia ihmisiä, Mäntymäki jatkaa.

Kainuun liitto hyödyntää maakuntakuvatutkimuksista saatua tietoa ja palautteita Kainuun markkinoinnissa. Mäntymäen mukaan käytännössä tämä näkyy muun muassa silloin, kun Kainuussa järjestetään kokouksia ja tänne tulee kokousvieraita.

– Nythän tässä tulee pari vuotta tällaista Barents-puheenjohtajuuskautta Kainuulle eli tänne tulee paljon kansainvälisiä vieraita. Kaikki, virallisemmatkin kokoukset pyritään järjestämään niin, että asiat hoidetaan, mutta sen lisäksi niistä jää vieraille hyvä mieli ja suu makeaksi.