Huimaavatko huvipuistolaitteet enemmän aikuisena? Lääkäri: Syy ehkä aistien käytössä

Kieppuvissa huvipuistolaitteissa joillekin aikuisille tulee herkästi huono ja huimaava olo. Lapset puolestaan kiertävät koko puiston vaivatta. Syynä saattaa lääkärin mukaan olla lasten kyky korvata tasapainoaisti osittain muilla aisteilla.

terveys
Karuselli Särkännimen huvipuistossa.
Yle

Kesällä huvipuisto on monen perheen ykköslomakohde – ainakin mikäli lapsilta kysytään. Huvipuistoa kiertäessä monella aikuisella alkaa kuitenkin huimata päätä laitteiden kieputuksessa. Joissain laitteissa vaaditaan, että aikuinen tulee lapsen mukaan laitteeseen.

Mutta miksi lapset kiertävät laitteet läpi ilman minkäänlaista huimausta, kun taas monelle aikuiselle laitteet aiheuttavat hyvinkin sekavan olon? Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Riina Niemensivu epäilee, että ilmiö saattaa johtua lasten paremmasta kyvystä korvata tasapainoaisti osittain muilla aisteilla.

– Yleensäkin huimaussairauksissa lapset ovat mestareita kompensoimaan. Huimauksen tasoittamiseen vaikuttavat korvien tasapainoelinten lisäksi muutkin aistit, kuten näkö ja lihastasapaino, Niemensivu kertoo.

Lapsen aivot toimivat paremmin

Lapset pystyvät mahdollisesti kieppumaan vaivatta, sillä heidän aivojensa tasapainokeskus yhdistää aikuisten aivoja paremmin erilaista tietoa, jota keho antaa. Lihasten, silmien ja korvien yhteistyö siis sujuu aikuisia paremmin.

Niemensivu ei voi kuitenkaan täydellä varmuudella vahvistaa, mistä aikuisten ja lasten erilainen reaktio huimaaviin laitteisiin johtuu.

– Kyse voi olla myös aikuisten psykosomaattisesta reaktiosta. Lapset kun ovat rohkeita ja ennakkoluulottomia tällaisissa jännittävissä tilanteissa, Niemensivu huomauttaa.