1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Surkea sää vähensi riehumista ulkona – pahoinpitelyt kotona lisääntyivät alkuvuonna

Sateisen kesän ansiosta poliisin ja pelastusviranomaisen kesä on ollut erikoisen rauhallinen. Esimerkiksi julkijuopotteluun ei ole juuri tarvinnut puuttua, kun juopottelijat ovat pysyneet sisätiloissa.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Poliisille sateinen kesä on tarkoittanut vähemmän työtehtäviä.

– Yleiset järjestyshäiriöt ovat olleet minimissä tänä kesänä. Sää on hyvä apu poliisille, Oulun poliisin erityisrikostorjuntasektorin johtaja, rikosylikomisario Antero Aulakoski sanoo.

Oulun poliisin tilasto alkuvuodelta kertoo, että yksityisillä paikoilla tapahtuneet pahoinpitelyt ja kotihälytykset ovat lisääntyneet, mutta tilasto ei erittele kesäkuukausia erikseen.

– Alkoholia on varmaan nautittu asunnoissa enemmän kuin ravintoloissa. Kun ihmisillä on vähemmän rahaa, asunnoissa ryypätään, Aulakoski pohtii.

Ydinvoimalatyömaa työllistänyt eniten

Kesäiset taskuvarkaat ovat myös olleet piilossa. Taskuvarkaudet eivät ole nousseet Aulakosken mukaan lainkaan esille.

Alkoholia on varmaan nautittu asunnoissa enemmän kuin ravintoloissa. Kun ihmisillä on vähemmän rahaa, asunnoissa ryypätään.

Antero Aulakoski

Kesäiseen tapaan myös Oulun alueelta on otettu poliisiin yhteyttä asuinalueilla liikkuvista, remontti- ja pihatöitä tarjoavista ulkomaalaisista remonttimiehistä.

– Rikosilmoituksia ei ole näistä remonttimiehistä tehty yhtään, mutta jonkin verran vihjeitä on tullut. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos tarjoajat pyytävät esimerkiksi etukäteismaksua töistään.

Oulun poliisilaitoksen alueella tänä kesänä poliisia ovat työllistäneet eniten Fennovoiman ydinvoimalatyömaalla majailevat aktvistit.

– Hanhikiven kanssa on ollut kiirettä, Aulakoski toteaa.

Maastopalot minimissä

Myös pelastuslaitoksella on ollut erittäin rauhallinen kesä, Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas kertoo.

– Kesä on ollut erinomaisen rauhallinen. Lähes kaikissa onnettomuustyypeissä on ollut vähemmän tehtäviä kuin edelliskesinä. Esimerkiksi maastopaloja on ollut huomattavasti vähemmän, kun on märkää, Honkakunnas sanoo.

Pelastuslaitos sai kesäkuussa vain neljä hälytystä maastopalosta, kun viime ja toissa kesänä niitä tuli kesäkuussa yli kaksikymmentä. Myös rakennuspaloja on ollut tavanomaista vähemmän.

– Rakennuksetkin ovat märempiä, ja nuotioista ja grilleistä syttyvät tulipalot eivät myöskään leviä nyt niin helposti rakennuksiin, Honkakunnas kertoo.

Myös meripelastustehtäviä on ollut huomattavasti vähemmän, kun venekansa ei ole tarjennut lähteä vesille.

Lisätty otsikkoon viimeinen sana  kello 6:13