1. yle.fi
  2. Uutiset

Anne Berner myöntää sopineensa ehdokkuudesta ensin kokoomuksen kanssa

Liikenne- ja viestintäministeriksi noussut keskustan Anne Berner myöntää Ylelle allekirjoittaneensa kokoomuksen ehdokassitoumuksen viime syksynä. Ylen tietojen mukaan hän myös tiedusteli ministerin paikkaa kokoomukselta, mutta tämän Berner kiistää.

politiikka
Economic Affairs Minister Olli Rehn, Agricilture and Environment Minister Kimmo Tiilikainen, Municipalities and Reform Minister Anu Vehviläinen, Prime Minister Juha Sipilä, Family and Social Services Minister Annika Saarikko, Transport and Communications Minister Anne Berner ja Family and Social Services Juha Rehula.
Keskustan uudet ministerit toukokuussa 2015. Vasemmalta: Olli Rehn, Kimmo Tiilikainen, Anu Vehviläinen, Juha Sipilä, Annika Saarikko, Anne Berner ja Juha RehulaHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

Politiikkaan uutena kasvona hypännyt yritysjohtaja, keskustan riveistä ministeriksi valittu Anne Berner ehti sopia kansanedustajaehdokkuudestaan viime vuonna kokoomuksen kanssa. Berner allekirjoitti puolueen ehdokassopimuksen 19. syyskuuta 2014.

– Kyllä. En ole asiaa koskaan kiistänyt enkä vahvistanut, hän kommentoi nyt Ylen saamia tietoja.

Kokoomuksen virallisessa sopimuksessa Berner sitoutui ehdokkuuteen vuoden 2015 eduskuntavaaleissa ”ainoastaan kokoomuksen ehdokkaana”.

– Pidän kahdenvälisiä sopimuksia luottamuksellisina ja pidin tästä kiinni tähän päivään. Samoin pidän luottamuksellisena tähän sopimukseen tehdyt muutokset ja niiden aikataulut, Berner kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Yle pyysi Berneriä täsmentämään kokoomuksen ehdokkuuteen liittyviä yksityiskohtia hänen henkilökuvansa tekemisen yhteydessä.

Sopimus pidettiin salassa kansalaisuuden haun takia

Kokoomus ei koskaan toimittanut Bernerin ehdokaspaperia eteenpäin Helsingin vaalipiirilautakunnalle, koska Berner lähti yllättäen keskustan ehdokkaaksi Uudenmaan vaalipiiristä.

Hänen puoluevalintansa ällistytti kokoomuksen. Heti kun keskusta oli julkistanut Bernerin ehdokkuuden, kokoomuslaiset uutisoivat (siirryt toiseen palveluun) tämän suostuneen jo aiemmin heidän ehdokkaakseen.

Anne Bernerin ja kokoomuksen sopimus oli pidetty salassa, koska Bernerin kansalaisuusasia oli syksyllä vielä hoitamatta. Lain mukaan kansanedustajan pitää olla Suomen kansalainen ja Berner on ollut syntymästään saakka Sveitsin kansalainen.

– Sovimme, että sopimus on luottamuksellinen kunnes yhdessä toisin sovimme. Luottamuksellisuus oli yhteinen päätös, Berner toteaa nyt.

– Kerroin myös avoimesti, etten virallisesti pysty vahvistamaan ehdokkuuttani, ennen kun minulle myönnetään Suomen kansalaisuus.

Kokoomuksen mukaan Berner ei muun muassa halunnut varhaisen ehdokasjulkistuksen häiritsevän lastensairaalahanketta, jonka keulakuvana hänet tunnetaan. Päätyönään Berner on yrittäjä ja johtanut omistamansa sisustusyhtiö Vallila Interiorin hallitusta.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti Bernerin lähdöstä keskustan listoille 20. tammikuuta tämän vuoden alussa. Bernerin kaksoiskansalaisuus oli varmistunut edellisenä päivänä, Berner vahvistaa.

Kävikö Berner keskustelua kahteen suuntaan?

Ylen saamien tietojen mukaan Anne Berner olisi yrittänyt neuvotella kokoomukselta lupausta ministerin paikasta, jos hän olisi heidän kansanedustajanaan ja kokoomus päätyisi hallitukseen.

”Berner esitti kovia kysymyksiä kokoomuksen suuntaan. Nimenomaan ministeriydestä”, kertoo asiasta perillä oleva lähde.

Berner itse kiistää tällaista tapahtuneen.

– Keskustelin ehdokkuudesta ja politiikkaan lähtemisestä puhelimessa Alex Stubbin kerran heinäkuussa 2014 ja toisen kerran syyskuun alussa 2014. Oli alun alkaen selvää, ettei mitään tehtäviä jaeta kenellekään etukäteen, kuten oikein onkin. Vaalitulos ratkaisee aina, Berner vastaa.

Hän kertoi Ylelle henkilökuvahaastattelussa, ettei olisi kuvitellut voivansa nousta ministeriksi.

– En koskaan Sipilältä kysynyt, että miksi minä. Se tapahtui niin nopeasti. Olin vain hirmu kiitollinen siitä luottamuksesta ja mahdollisuudesta, jota ensimmäisen kauden politiikan ulkopuolelta tulevalle annetaan, Berner kertoi haastattelussa.

Ylen tietojen mukaan kokoomuslaisille syntyi vaikutelma, että Berner piti yhteyttä talven mittaan molempiin puolueisiin rinta rinnan.

”On selvää, jos on tuollaisessa yhteiskunnallisessa asemassa kuin Berner, haluaa varmistaa olevansa ykkösketjussa”, toinen lähde kommentoi.

Asiasta ei haluta puhua julkisesti muun muassa hallitussuhteiden takia. Keskusta ja kokoomus päätyivät vaalien jälkeen samaan hallitukseen.

Berner on rahoittanut Stubbia ja kokoomusta

Anne Berner kertoo tukeneensa kokoomusta taloudellisesti useissa vaaleissa julkisesti. Hän oli lahjoittanut rahaa kahtena kertana myös Alexander Stubbin kampanjaan.

Kokoomuksesta taas on pyydetty Berneriä politiikkaan useita kertoja.

– Ehdokaskeskusteluita on käyty kevyesti useamman kerran eri kokoomustoimijoiden kanssa, hän toteaa.

Julkisuudessa Berner avasi kevään mittaan päätöstään lähteä politiikkaan pala palalta.

Kansanedustajaehdokkuutensa julkistuspäivänä 20. tammikuuta Berner kertoi päätöksen syntyneen yhdessä päivässä. (siirryt toiseen palveluun)

– Olen aika nopea liikkeissäni. Sunnuntaina asiasta puhuttiin [Juha Sipilän kanssa], eilen se vahvistettiin ja nyt ollaan tässä, Anne Berner totesi muun muassa Ilta-Sanomille. (siirryt toiseen palveluun)

Runsas kuukausi myöhemmin MTV:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Berner kertoi käyneensä Juha Sipilän kanssa vuodenvaihteessa monta pitkää keskustelua, ennen kaikkea edunvalvojana sotesta.

Samassa haastattelussa Berner kertoi puhuneensa kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin kanssa syyskuussa ja todenneensa,että voisi olla käytettävissä kokoomuksen ehdokkaaksi. Kysymyksen sopimuksen rikkomisesta hän kiersi.

– Mutta haastehan oli, etten ollut Suomen kansalainen. En voinut täysin sitoutua asiaan. Eikä se tuntunut edelleen oikealta. Oma henkilökohtainen ratkaisuni oli, etten lähde politiikkaan ollenkaan, Berner kertoi maaliskuussa MTV:lle.

Kun Yle haastatteli uuden ministerin hänen henkilökuvaansa varten heinäkuussa, Berner kertoi tavanneensa Sipilän ensimmäisen kerran marras–joulukuussa 2014. Sipilä oli pyytänyt häntä ehdokkaaksi joulun päivinä, jonka jälkeen hän oli laittanut kansalaisuushakemuksensa vireille.

Kokoomuksen mukaan solmittu ehdokassopimus oli niin sitova, että sillä olisi halutessaan voinut estää Bernerin ehdokkuuden toisessa puolueessa. Tähän ei kuitenkaan haluttu ryhtyä, koska ilmiselvästi Anne Berner oli muuttanut mieltään.

Lue seuraavaksi