1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jos sammuttaisit turhaan päällä olevat laitteet, säästäisit jopa satasia eikä meille tarvittaisi niin paljon voimaloita

Tarkkaa tietoa sähkön turhasta kulutuksesta ei ole. Sähköä kuitenkin menee hukkaan niin kotona kuin työpaikoilla ja yhteisissä tiloissa – ja paljon.

Sähkön myyntihintojen nopeaa laskua hillitsevät sähköyhtiöiden hintojen heilahteluja vastaan tekemät suojaukset. Kuva: YLE

Jos suomalaiset muistaisivat vetäistä laturit seinästä ja viitsisivät sammuttaa lamput, säästyisi paljon energiaa. Jos parikymmentätuhatta melko paljon kuluttavaa suomalaista kotitaloutta laittaisi sähköhukan vuodeksi kuriin, säästyisi jopa yhtä paljon sähköä kuin Fennovoiman ydinvoimalan on kaavailtu tuottavan päivässä.

Tai ainakin niin voi laskeskella yksinkertaisella jakolaskulla, joka perustuu Motivan tekemään laskelmaan.

Tiettävästi ei ole tehty tarkkoja laskelmia siitä, paljonko Suomessa tuhlataan sähköä. Laskelman tekeminen on vaikeaa, koska sähkömittarit eivät kerro, milloin joku katsoo televisiota ja milloin se on päällä tyhjässä huoneessa.

Sähköä tuhlaantuu muun muassa turhaan päällä oleviin valoihin, televisioihin, niiden lisälaitteisiin, tietokoneisiin, saunaan ja lattialämmitykseen. Yhteensä näihin laitteisiin kuluu lähes puolet kotien käyttämästä sähköstä, kerrotaan valtion omistamasta asiantuntijayrityksestä Motivasta.

Motivassa kuitenkin tehtiin hypoteettinen laskelma siitä, paljonko sähköä ehkä menee hukkaan. Laskelma on tehty sillä oletuksella, että laitteet olisivat puolet niiden käyttöajasta turhaan päällä. Oletus voi kuulostaa paljolta. Motivan mukaan kuitenkin esimerkiksi valot jäävät helposti päälle huoneisiin, joissa ei olla, ja sauna on päällä kaksi tuntia, jos siellä ollaan tunnin ajan.

Säästöä voisi tulla kymmeniä tai parisataa euroa

Jos sähköhukka saataisiin kuriin, Motivan arvion mukaan suurehkot kotitaloudet säästäisivät parisataa euroa vuodessa. Pienemmässä kerrostaloasunnossa säästö jäisi viidestäkymmenestä sataan euroon.

Summaan ei ole laskettu muuta kuin säästö, joka tulisi sammuttamalla laitteet kun niitä ei tarvita. Lisää säästöä tulisi valitsemalla energiatehokkaita ja omaan käyttöön parhaiten sopivia laitteita, huoltamalla ja sijoittamalla ne oikein. Esimerkiksi jääkaapin energiankulutus voi moninkertaistua, jos laite on sijoitettu liian tiivisti hyllyjen väliin. Jos laite on liian täynnä tai pöly on tukkinut ilmankierron, kulutus kasvaa entisestään. Myös työpaikoilla pidetään päällä valoja ja tietokoneita yötä päivää.

Yksittäinen laite törsää vähän

Kestävän kulutuksen asiantuntija Elina Ovaskainen Motivasta sanoo, että laitteet ovat koko ajan pihimpiä sähkönkuluttajia. Niitä on kuitenkin joka kodissa yhä enemmän, minkä takia sähkön turhaa kulutusta ei ole saatu kuriin.

Olipa laite mikä hyvänsä, hirveän herkästi törmätään siihen, että yksittäisen laitteen kohdalla säästö olisi kotitaloudessa hirveän pieni.

Elina Ovaskainen

– Olipa laite mikä hyvänsä, hirveän herkästi törmätään siihen, että yksittäisen laitteen kohdalla säästö olisi kotitaloudessa hirveän pieni.

Ovaskainen kertoo esimerkin. Kannettavat tietokoneet ovat paljon pihimpiä sähkönkuluttajia kuin pöytäkoneet. Ennen kodissa oli kuitenkin vain yksi pöytätietokone, nykyään jokaisella perheenjäsenellä on kannettava, minkä lisäksi kotona on tableteita ja älypuhelimia.

Esimerkiksi modeemi kuluttaa vain vähän sähköä. Kuitenkin melkein joka kodissa on modeemi, ja harvaa niistä sammutetaan yöksi.

Vaikka sähkölaitteet tuottavat myös lämpöä, lämmitysjärjestelmien termostaatit eivät välttämättä reagoi hukkasähkön sivutuotteena syntyvään lämpöön. Edes lämmityskuluissa ei siis tule säästöä.

_Motivan laskelman mukaan pienehkössä kerrostalosasunnossa voitaisiin säästää noin 460 kWh:a sähköä eli 80 euroa sammuttamalla turhat laitteet. Isohkossa rivitalo- tai pienkerrostaloasunnossa säästöä voisi tulla noin 1150 kWh:a eli 200 euroa. Laskelmat perustuvat siihen, että tyypillinen kulutus pienehkössä kerrostaloasunnossa on noin 2000 khW/vuosi ja isohkossa rivitalo- tai pienkerrostaloasunnossa noin 5000 kwh/vuosi ilman lämmitykseen käytettävää sähköä. Kotitalouksien sähkönkäyttö -raportin (Adato Energia 2011) mukaan valaistus, televisio, niiden lisälaitteet, tietokoneet, sauna ja lattialämmitys käyttävät kotien energiasta 46 prosenttia. Motivan l_askelma on tehty sillä oletuksella, että nämä laitteet ovat puolet käyttöajastaan päällä turhaan. Sähkön hinnaksi on laskettu 0,18 euroa/kWh.

Laskelma hukkasähkön määrästä verrattuna Fennovoiman tuotantoon ei perustu Motivan laskelmaan. Fennovoiman suunnitteilla oleva ydinvoimala tuottaa sähköä noin 9 terawattituntia (= 9 000 000 000 kilowattituntia) vuodessa eli noin 24 640 657 kilowattituntia päivässä. Määrä vastaa 21 427 kotitalouden vuoden hukkasähkön (1150 kWh) määrää.