Teatteri on räppäri Ailu Vallen uusi aluevaltaus

Viekas kettu on uusi saamenkielinen lastenteatteriesitys, mikä esitetään ensimmäisen kerran Márkomeannu-festivaalilla Norjan Saamenmaassa. Näytelmässä ovat mukana näyttelijä Iŋgá Márjá Sarre ja rap-artisti Ailu Valle ja sen on ohjannut Sara Margrethe Oskal. Esityksessä yhdistetään rap-musiikkia saamelaisen kertomaperinteen kanssa.

Sápmi
Gávvilis rieban teahter bihttá
Bihtás leat neavttárin Ingá Márjá Sarre ja rap-artista Ailu Valle, ja bagadallin lea Sara Margrethe Oskal

Teatteri on räppäri Ailu Vallen uusi aluevaltaus. Valle on tänä kesänä mukana Gávvilis rieban -nimisessä (su. Viekas kettu) teatteriesityksessä.

Kysymyksessä on uusi lastenteatteriesitys, jossa keskiössä ovat musiikki, joiku ja tarinat. Ensimmäisen kerran päästään kokemaan perinteisiä kertomuksia rapin muodossa. Esityksessä nähdään miten kettu huijaa niin karhua, harakkaa kuin ihmisiäkin.

Esityksessä näyttelee Iŋgá Márjá Sarre, joka on viimeksi tarinoinut ja joikannut Sámi Performing Art -festivaalilla New Yorkissa. Hän toimii myös projektin johtajana.

– Mielestäni oli hyvin jännittävää kuulla lapsena tarinoita ketusta. Siksi aloin selvittelemään tätä enemmän, ja halusin tehdä teatteriesityksen tästä. Ajattelin, että haluan uudistaa niitä kertomuksia siten, että ne ovat jännittäviä nykyajan lapsille. Halusin myös yhdistää rap-musiikin saamelaiseen kertomaperinteeseen.

"Mikä sen parempaa kuin päästä räppäämään ja joikaamaan tässä teatteriesityksessä"

Ailu Valle on myös kirjoittanut näytelmän rap-lyriikat.

– Se on jotain aivan uutta minulle, mitä en ole ennen päässyt kokeilemaan. Olen lapsesta asti haaveillut näyttelemisestä ja nyt tämä haave toteutui. Mikä sen parempaa kuin päästä vielä räppäämään ja joikaamaan tässä teatteriesityksessä. Näen myös tärkeänä, että kertomaperinnettä esitetään lapsille uusilla ja monipuolisilla tavoilla.

Ohjaajana on Sara Margrethe Oskal, joka on työskennellyt paljon kertomaperinteen parissa teatterilavalla. Muusikkona esityksessä on Kenneth Ekornes, joka on työskennellyt paljon joikujen ja saamelaisen musiikin parissa. Koreografina on Elle Sofe Henriksen, joka on tehnyt paljon tanssivideoita.

Ailu Vallen piti kesällä olla Yle Sápmissa töissä, mutta Yle Sápmi lainasi häntä heinäkuun ajaksi teatteriprojektiin. Valle palaa teatteriprojektin jälkeen Yle Sápmiin ja työskentelee syksyllä esimerkiksi Vaaligallerian parissa.

"Ei se haittaa jos vähän puijaa"

Sara Margrethe Oskal ja Ingá Márjá Sarre osallistuivat Yle Saamen kesäradioon keskiviikkona 8.7. Sara Margrethe Oskal kertoo, että halusi tämän esityksen kautta tuoda vanhojen tarinoiden opetukset katsojille.

– Näissä tarinoissa on aina jokin opetus ja ne voivat opettaa meitä. Tämä viekas kettu on sellainen, joka huijaa muita. On hyvä muistuttaa, että maailmassa on sellaisia, jotka voivat huijata meitä. Mutta toisaalta on myös se, että ei se haittaa jos vähän puijaa, sanoo Oskal.

Rap-musiikki kuin kerrontaa

Näytelmän ohjaaja Sara Margrethe Oskal sanoo, että on aina haastavaa uudistaa vanhoja tunnettuja kertomuksia ja tuoda niihin oma osansa. He ovat halunneet tehdä tämän näytelmän siten, että osa kertomuksista kerrotaan räppäämällä. Oskal ja Ingá Márjá Sarre ovat sitä mieltä että rap-musiikki sopii tähän hyvin koska se on suoraa keskustelua, niin kuin kerrontaa. Siinä on paljon sanoja ja yhdellä kappaleella voi kertoa yhden kokonaisen tarinan.

Sekä Oskal että Sarre iloitsevat, kun ovat saaneet Ailu Vallen mukaan projektiin.

– Ailu on rautaa kun on ottanut haasteen vastaan. Jo se, että hän on kirjoittanut näitä lyriikoita, nostaa tasoa, kehuu Oskal.

– Hän on tottunut olemaan lavalla, sen kyllä huomaa, lisää Sarre.

Lastenteatteriesitys Gávvilis Rieban on saanut tukea Norjan kulttuurineuvostolta Saamelaisneuvostolta.

Márkomeannu (siirryt toiseen palveluun)-niminen saamelaisfestivaali järjestetään Skánikissa Pohjois-Norjassa heinäkuun lopulla.