Israel purki salauspäätöksen: Israelin kansalainen pitkään kateissa Gazassa

Etiopialaissyntyinen mies ylitti raja-aidan itse viime syyskuussa. Israel määräsi perhettä vaikenemaan asiasta, kunnes tuomari päätti toisin.

Ulkomaat
Israelin etiopialaiset osallistuivat poliisin väkivaltaa ja rasismia vastustavaan mielenosoitukseen Tel Avivissa 22. kesäkuuta 2015.
Israelin etiopialaiset osallistuivat poliisin väkivaltaa ja rasismia vastustavaan mielenosoitukseen Tel Avivissa 22. kesäkuuta 2015. Israelissa on 135 000 Etiopiasta muuttanutta juutalaista. He ovat usein sanoneet kärsivänsä syrjinnästä ja suoranaisesta rasismista. Menahem Kahana / AFP

Palestiinalaisten Hamas-järjestön hallussa on miltei vuoden ajan ollut Israelin kansalainen, kertovat Israelin turvallisuusviranomaiset.

Heidän mukaansa etiopialaissyntyinen israelilainen juoksi rajan yli Gazaan viime syyskuussa, jolloin Israelin sota Gazaa vastaan oli juuri päättynyt.

Viranomaiset eivät osaa sanoa, miksi mies halusi Israelin saartamaan Gazaan, jonne Israel on kieltänyt kansalaisiaan menemästä. Yhtenä syynä kieltoon ovat sieppausvaara ja se, että Israelilta voitaisiin vaatia myönnytyksiä panttivankeja vastaan.

Viranomaisten tämänhetkisestä käsityksestä on kahdenlaista tietoa: joidenkin mielestä mies on Gazassa vapaaehtoisesti, mutta toiset katsovat, että Hamas estää häntä palaamasta. Israel on pyytänyt kansainvälisten välittäjien apua miehen paikallistamiseksi.

Perhe: Valkoista miestä olisi etsitty heti

Israelin tiedotusvälineiden mukaan kyseessä on 28-vuotias mies, joka tuli syyskuisena iltana rannalle lähelle Gazan rajaa, jätti laukkunsa hiekalle ja ylitti raja-aidan.

Tiedotusvälineet kertovat myös, että miehen perhe on vihoissaan viranomaisille ja sanoo, että miehen löytämiseksi olisi nähty paljon enemmän vaivaa, jos hän olisi valkoinen juutalainen. Perhe kertoo viranomaisten komentaneen heitä vaikenemaan miehen katoamisesta.

Israelilaistuomari päätti torstaina, että tapauksen salauspäätös on purettava. Sen sijaan huhut Gazassa olevasta toisestakin Israelin kansalaisesta ovat yhä virallisesti vahvistamatta. Kyseessä on tiettävästi Israelin arabi, joka kuuluu Negevin autiomaan paimentolaisheimoon.

Israelissa on 135 000 Etiopiasta muuttanutta juutalaista. He ovat usein sanoneet kärsivänsä syrjinnästä ja suoranaisesta rasismista. Viime viikkoina he ovat järjestäneet monta mielenosoitusta rasismia ja poliisin väkivaltaisuutta vastaan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters