1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Oppositio vaatii työllisyysrahoja lisäbudjettiin heti syksyn aluksi

Microsoftin irtisanomisuutisten tyrmistyttämä oppositio vaatii hallitukselta lisää työllisyysrahoja uuteen lisäbudjettiin, joka pitäisi tuoda eduskuntaan heti syyskauden aluksi. SDP, vihreät ja vasemmistoliitto muistuttavat vaatineensa palkkatuki- ja starttirahoja jo ennen kesätaukoa päätetyn lisäbudjetin käsittelyssä.

Politiikka
Ohjelmistoyhtiö Microsoftin tehtaalla Salossa portti on kiinni ja punainen liikennevalo palaa portin vierellä.
Ohjelmistoyhtiö Microsoftin tehdas Salossa, 9. heinäkuuta 2015.Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaati jo tuoreeltaan keskiviikkona hallitusta tekemään kaikkensa, jotta Microsoftilta irtisanottaville löydettäisiin uudet työpaikat. Torstaina Rinne lisää toivelistalle pikaisen lisäbudjetin, jolla heti syksyn aluksi turvattaisiin jo loppumassa olevien palkkatuki- ja starttirahojen riittäminen vuoden loppuun. Tähän vaatimukseen yhtyvät myös vihreät ja vasemmistoliitto.

Rinne arvelee, että Salossa korvaavia työpaikkoja voisi löytyä muun muassa aurinkopaneelituotannossa. Laajemmin oppositiojohtaja toivoo hallitukselta vientivetoista strategiaa, jolla muun muassa Kiinan valtavat ilman- ja vedenpuhdistuslaitemarkkinat saataisiin suomalaisviennin ulottuviin.

Vihreät ja vasemmistoliitto vaativat koulutusta

Varsinais-Suomen vaalipiiristä eduskuntaan valittu vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö uskoo, että irtisanomisten jo valmiiksi runtelemaan Saloon vaaditaan nyt erityistoimia. Iso uudelleenkoulutus- ja yrittäjyysohjelma ovat päällimmäisenä mielessä. Myös Niinistö muistuttaa kernaasti, että jo ennen Microsoftiakin oli ongelma, ettei hallitus lisännyt työllisyysrahoja kevään puolella.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki nostaa esiin Microsoftin vastuun työntekijöiden uudelleenkoulutuksesta. Arhinmäen mielestä yhtiö voisi koulutuksen lisäksi rahoittaa myös työnhakupalveluita. Arhinmäki pohskelee myös mahdollisuuksia antaa yhtiön tiloja mahdollisten uusien yrittäjien käyttöön. Hänkin muistuttaa punavihreän opposition vastalauseesta kevään lisäbudjettiin.

Sekä Niinistö että Arhinmäki olivat Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan jäseniä, kun Saloon sorvattiin edellistä kriisipakettia Nokian irtisanomisten vuoksi. Sen sijaan SDP:n Rinne oli vielä tuolloin ammattiliitto Pron puheenjohtaja.