Puolan ulkoministeri pyysi anteeksi europarlamentaarikon natsitervehdystä

Janusz Korwin-Mikke on ehtinyt runsaan vuoden europarlamenttiaikanaan herättää huomiota myös rasismilla ja väkivaltaisuudella.

Ulkomaat
Janusz Korwin-Mikke (vas.) EU:n istuntosaliissa Strasbourgissa.
Olivier Hoslet / EPA

Puolan ulkoministeri Grzegorz Schetyna on pyytänyt anteeksi puolalaisen eurokansanedustajan natsitervehdystä, jonka tämä esitti EU-parlamentissa keskiviikkona. Janusz Korwin-Mikken käytös oli häpeällistä, Schetyna pahoitteli.

Korwin-Mikke kohotti kätensä natsi-Saksasta tuttuun tervehdykseen kesken parlamentin keskustelun, jonka aiheena oli Saksan ehdottama yhteinen bussi- ja junamatkalippujärjestelmä EU:n alueella.

Korwin-Mikke ei tyytynyt pelkkään eleeseen, vaan kajautti myös sanallisen tervehdyksen: "Ein Reich, ein Volk, ein Ticket" eli "yksi maa, yksi kansa, yksi lippu", joka ei ole kaukana natsien "Ein Reich, ein Volk, ein Führer" -tervehdyksestä.

Puheenvuorossaan hän sanoi, että parlamentissa kyllä puhutaan jäsenmaiden monimuotoisuudesta, mutta joka ainoa äänestys koskee yhdenmukaistamista.

Korwin-Mikke, joka johtaa pientä Puolan tasavallan uuden vapauden ja toivon puoluetta, on herättänyt europarlamentissa huomiota ennenkin. Viime vuoden keväällä alkaneella edustajankaudellaan hän on muun muassa läimäyttänyt toista puolalaisedustajaa kasvoihin ja käyttänyt rasistista kieltä työttömyyttä koskeneessa keskustelussa.

Lähteet: AP, Yle Uutiset