1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. politiikka

Työministeri Lindström: Microsoftin irtisanomisten kustannukset voivat olla jopa kymmeniä miljoonia

Microsoftilta irtisanottujen tukemiseen etsitään rahaa kolmesta lähteestä. Hallitus esittää syksyllä lisäbudjetissaan kohdennettua työllisyysrahaa. Myös Microsoft on luvannut kantaa yhteiskuntavastuuta lakisääteisiä vaatimuksia enemmän. Lisäksi rakennemuutokseen haetaan tukea Euroopan globalisaatiorahastosta. Työministeri arvioi, että kaikkiaan rahaa saatetaan tarvita jopa kymmeniä miljoonia.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston linnassa Helsingissä 8. heinäkuuta 2015. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Työministeri Jari Lindström vakuuttaa, että lisäbudjettiin työllisyysrahat otetaan käsittelyyn heti eduskunnan syysistuntokauden aluksi. Silloin ovat selvillä myös lisärajojen tarkat määrät ja se miten niiden kohdentaminen käytännössä toteutetaan.

– Eilen tehtiin päätös siitä, että kun eduskunta aloittaa syysistuntokauden, niin heti välittömästi tuodaan sinne lisäbudjettiesitys.

Oppositio vaati lisäystä työllisyysrahoihin jo keväällä, mutta hallitus ei tähän suostunut. Lindström korostaa, että tilanne on muuttunut Microsoft-uutisen myötä ja lisäykset kohdistuvat juuri näistä irtisanomisista kärsiville.

– Raha kohdennetaan sinne alueelle TE-keskusten ja ELY-keskusten kautta, koska siellä on se paras tieto ja osaaminen siitä, mihin sitä kannattaa laittaa. Eihän sitä suoraan anneta työntekijöille rahaa, vaan muuntokoulutukseen, starttirahaan, palkkatukeen. Eli uuteen ammattiin opiskeluun ja yrittämiseen, Lindström tarkentaa.

Siitä, mistä lisärahat käytännössä löydetään, käydään parhaillaan keskusteluja. Kokonaisratkaisusta neuvotellaan yhteistyössä Microsoftin kanssa. Lisäksi rahaa haetaan Euroopan globalisaatiorahastosta.

– Kyllä me joka tapauksessa miljoonista puhutaan. Voi olla, että kymmenistä miljoonista, Lindström arvioi.

Microsoft ehti jo eilen luvata, että yhtiö kantaa yhteiskuntavastuuta lakisääteistä minimivaatimusta laajemmin. Ministeri ei halua kommentoida sitä, millaisia toimenpiteitä yhtiö parhaillaan suunnittelee.

– Totta kai minulla on siitä jonkinlainen käsitys, koska olen heidän edustajansa kanssa keskustellut. Mutta nyt alkaa tämä yt-neuvottelu ja yt-menettely. Siellä tarkentuvat toimenpiteet ja summat. Sen takia on turhan aikaista – eikä se oikeastaan edes ole minun tehtäväni – arvioida sitä, mitä Microsoft ja työntekijät pääsevät sitten sopimaan, Lindström sanoo.

Ensi viikon maanantaina työministeri matkustaa Saloon yhdessä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja sisäministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa. Lindströmin mukaan on liian aikaista odottaa, että maanantaina esiteltäisiin tarkkoja summia tai toimenpiteitä.

– Kyllä tärkein anti tässä Salon reissussa on se, että menemme paikan päälle kuuntelemaan niitä ihmisiä naamasta naamaan, silmästä silmään. Ilman mitään suodatinta. Haluamme nimenomaan tavat henkilöstön. Se on mielestäni tässä se pääjuttu, että mitä viestejä heillä on. Se kiinnostaa, Lindström kertoo.