Yliopistot: Hupparikauppias kaappasi suomalaisyliopistojen logot

Facebookissa mainostetaan opiskelijoille huppareita, joihin on painettu ainakin neljän suomalaisen yliopiston logo luvatta. Yliopistot vaativat Facebookia poistamaan mainokset.

Kotimaa
Kuvakaappaus Facebook-sivuilta.
Facebook, Yle

Huppareihin on painettu ainakin Turun, Tampereen ja Jyväskylän yliopistojen sekä Tampereen teknillisen yliopiston logot. Lisäksi niissä on erilaisia tekstivaihtoehtoja. Esimerkiksi yhdessä turkulaisille kaupattavassa takissa lukee Never underestimate the power of a woman who graduated from UTU eli suomeksi: Älä koskaan aliarvioi Turun yliopistosta valmistuneen naisen voimaa.

Mainoksessa oleva linkki vie Viralstyle-nimisen yrityksen sivuille. Sivuilta ei selviä, missä yritys sijaitsee tai kuka sen omistaa. Huppareiden hinnat ja maksuohjeet ovat kuitenkin näyttävästi esillä.

Turun yliopiston lakimies Eemeli Katila sanoo olleensa eilen yhteydessä Facebookin ylläpitoon. Sieltä todettiin, että koska tavaramerkkiä ei ole rekisteröity kaupalliseen tarkoitukseen, sen käyttäminen hupparissa ei ole laitonta.

Katilan mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Suomessa yksinoikeus tavaramerkkiin voi tulla sekä rekisteröinnin että vakiintumisen kautta.

– Lähetin Facebookille eilen uuden selvityksen mutta en ole vielä saanut vastausta.

Mainossivut ovat saaneet satoja peukutuksia. Joissakin kommenteissa epäillään avoimesti, että kyseessä on huijaus mutta jokunen sivuilla vieraillut kertoo tehneensä tilauksen.

Myös Turun yliopiston lakimies Eemeli Katila pitää mahdollisena, että hupparia ei koskaan tule, jos sen ostaa netistä. Katila ei muista, että ainakaan viime vuosina olisi ollut vastaavaa logon väärinkäyttöä.