1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Seppo Kääriäisen tulkinta: "Muu porukka" kaatoi Venäjän tulon Etyjiin

Kääriäinen painottaa, että Suomen on pidettävä jatkossakin toimivia yhteyksiä Moskovaan.

politiikka
Seppo Kääriäinen.
Kalevi Pitkäkangas / Yle

Keskustan iisalmelainen kansanedustaja Seppo Kääriäinen viettää kesäänsä satoja vuosia vanhalla sukutilallaan Iisalmen Kirmanrannalla. Viime päivinä ajatuksissa ovat olleet ennen muuta Etyjin parlamentaarinen yleiskokous ja Kreikan tilanne.

UKK-Seuran puheenjohtajanakin toimiva Kääriäinen pitää Venäjän delegaation poisjääntiä Helsingin Etyj-seurantakokouksesta valitettavana.

Kääriäisen mukaan asiassa lähdettiin liian myöhään liikkeelle sen selvittämiseksi, olisiko Venäjän ilmoitettu delegaatio sittenkin voitu ottaa vastaan.

– Suomen tahtohan oli presidentti Niinistönkin kertoman mukaan, että: Tervetuloa Suomeen, mutta sitten muu porukka sen kaatoi.

Kääriäinen sanookin nyt olevan tärkeä selvittää, miten tämä oli mahdollista.

– Tämä on harmillinen juttu. Näin ei saisi tapahtua. Suomen on pidettävä Niinistön tavoin jatkossakin hyviä yhteyksiä tai sanotaan toimivia yhteyksiä Moskovaan ja presidentti Putiniin.

Kääriäinen sanoo, että tapahtumasta otetaan varmasti opiksi sekä Suomessa että EU:ssa.

– Tehdään sanktioista ja matkustuskielloista sellaisia pelisääntöjä, että niitä ei voi tulkita monella tavalla, vain yhdellä tavalla.

"Kekkosen perintö kestää"

Poliittisen liennytyksen aloittanut ETYK-kokous pidettiin Helsingissä 40 vuotta sitten vahvasti presidentti Kekkosen ansiosta.

Kun Kekkonen sanoi, että ollaan mieluummin lääkäreitä kuin tuomareita, se on kutakuinkin kohdallaan tänäkin päivänä.

Seppo Kääriäinen

– Ei sitä perintöä pysty minusta mikään tärvelemään. Ajattelutapa, joka presidentti Kekkosella aikoinaan oli kansainvälisessä politiikassa ja idänsuhteiden hoitamisessa, pohjolan turvallisuuspoliittisen vakauden ylläpitämisessä – ei se ajattelutapa ole mihinkään hävinnyt, eikä sitä kukaan voi tärvellä.

Kääriäisen mukaan Kekkosen ajattelutapa siitä, miten pienen maan suhteita hoidetaan kaikkiin naapureihin ja myös Yhdysvaltoihin, on edelleen kestävä.

– Kun Kekkonen sanoi, että ollaan mieluummin lääkäreitä kuin tuomareita, se on kutakuinkin kohdallaan tänäkin päivänä.

Kääriäinen sanoo, että joskus pitää tosin olla myös tuomari, mutta paremmin rooliksi sopii, että koetetaan lääkitä konflikteja, olla sillanrakentaja Euroopassa ja varsinkin pohjolassa.

"Hyvä, että joku ratkaisu Kreikan osalta saadaan pian"

Pitkään velloneesta Kreikka-syndroomasta Kääriäinen toteaa olevan hyvä, että joku ratkaisu saadaan lähipäivinä.

– Tästä on jo muodostunut naurettava näytelmä venyessään. Tämä on samalla myös vakava asia, koska se koettelee kreikkalaisia hurjasti, mutta se aiheuttaa huolia myös Suomeen asti.

Kääriäinen sanoo, että suomalaisen periaatteen mukaisesti velat maksetaan.

– Siinähän se temppu Kreikassa seisoo, pystyykö se tämän vastuun kantamaan. Pitää pystyä kantamaan.

Lue seuraavaksi