1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Pensaskarin saaresta saadaan Perämeren kansallispuistoon uusi käyntikohde

Arktisen meren kalastajakulttuuri näyttäytyy pian kiinnostuneille Perämeren pohjukassa. Pensaskarista sukeutuu historiallinen vierailupaikka loppukesäksi.

Pensaskarin näyttelytiloihin kaivataan vanhoja kalanpyyntivälineitä kuten rysäverkkoja, atraimia ja kalansäilysastioita. Tavarat voivat olla 1700 -1960 -luvun väliseltä ajalta. Kuva: Maria Ruokojärvi / Yle

Veneilijöitä odotetaan sankoin joukoin virkistäytymään Perämeren kansallispuiston merellisiin maisemiin eli Selkä-Sarveen ja Pensaskariin.

Kunnostustyöt ovat edenneet loppusuoralle Selkä-Sarvessa. Saarelta löytyy muun muassa uusi laituri, kunnostettuja rakennuksia ja katajahakkeesta tehty luontopolku.

Kesällä 2014 luonnonhoitotöissä oli joukko vapaaehtoisia ja osa heistä oli saapunut Kemin ja Tornion ulkosaaristoon jopa maapallon toiselta puolelta.

Vanhaa kulttuuriperintöä esille Pensaskariin

Muutaman minuutin venematkan päässä Pensaskarin saarelta kuuluu vielä sirkkeleiden vonkunaa ja vasaran lyöntejä. Metsähallituksen kunnostustyöt ovat siellä kesken, valmista saadaan elokuun puoliväliin mennessä, kertoo  erävalvoja Keijo Mild Metsähallituksen Pohjanmaan luontopalveluista.

Tuulet ja tuiskut kestänyt verkonkuivausteline on osa Perämeren kansallispuiston kalastajamiljöötä. Kuva: Maria Ruokojärvi / Yle

– Silloin tänne pääsee tutustumaan entisajan kalastajakylämiljööseen. Kalastajakämppä sisustetaan kuin siellä asuttiin ennen. Jääkellari havainnollistaa menneiden aikojen säilöntämenetelmiä.

Pensaskari purkaa ruuhkaa kansallispuistossa

Erävalvoja Keijo Mild Metsähallituksen Pohjanmaan luontopalveluista. Kuva: Maria Ruokojärvi / Yle

Selkäsarven laiturit ovat kauniilla kesäilmalla täynnä veneitä. Mannerta lähempänä olevan Pensaskarin valmistumisella on tarkoitus Mildin mukaan tasata naapurisaaren kävijäpainetta.

– Pensaskariin rantautuminen helpottuu syksyyn mennessä. Vielä tämän avovesikauden aikana saareen rakennetaan pari aallonmurtajaa, joiden väliin tulee laituri kolmen metrin syväyksellä.

Metsähallitus kunnostaa Museoviraston suojeluksessa olevaa Pensaskaria luvanvaraisesti.

– Tässä ei periaatteessa saa kiveäkään kääntää eli odotamme lupaa verkonkuivaustelinekentän kunnostukseen. Ainakin sen verran puusepäntöitä jää ensi kesälle.