1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Salo syvenevässä syöksykierteessä – ”Uutta rahaa pitää saada syksyn aikana”

Microsoftin Salon yksiköstä irtisanottavien tueksi perustettu ryhmä etsii keinoja uudelleenkoulutuksesta ja pendelöintimahdollisuuksien lisäämisestä. Haussa ovat myös yritykset, joilla olisi mielenkiintoa laajentaa toimintaansa Salon seudulle.

Ohjelmistoyhtiö Microsoftin tehdas Salossa, 9. heinäkuuta 2015. Kuva: Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Pahin mahdollinen skenaario toteutui Microsoftin ilmoittaessa Salon yksikkönsä lakkauttamisesta, toteaa ylijohtaja Kimmo Puolitaival Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta. Hän kuvailee Salon viime vuosien syöksyä ainutlaatuiseksi.

– Ehkä voi sanoa, että Suomen mittakaavassa suurin rakennemuutos, mitä missään on koskaan kohdattu.

Puolitaival muistuttaa rakennemuutoksen jatkuneen jo pitkään Salon seudulla.

– Se on tehnyt tuhoisaa jälkeä. Olemme menettäneet 5-8 vuoden aikana noin 6 000 työpaikkaa elektroniikkateollisuudesta. Samaan aikaan olemme menettäneet yli neljä miljardia euroa liikevaihtoa. Todella isoja lukuja, ja tämän päälle nyt suunniteltu yli tuhannen hengen irtisanominen.

Yhteistyöryhmä perustettu keinojen keksimiseksi

Keskiviikkoisten uutisten myötä on perustettu alueellinen yhteistyöryhmä, joka aloittaa toimintansa heti. Ryhmässä on edustus Microsoftilta, Salon kaupungista, Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta ja TE-toimistosta. Valmisteluprosessin tuloksista informoidaan keskeisiä ministeriöitä.

Emme varmaankaan ala ensimmäisenä puhua uudelleenkoulutuksesta.

Kimmo Puolitaival

Puolitaival kertoo olleensa heti keskiviikkona yhteydessä elinkeinoministeri Olli Rehniin ja työministeri Jari Lindströmiin, ja ministeriöiden kanssa suunniteltu resurssitarpeiden selvitystä. Myös tuen hakemista EU:n globalisaatiorahastosta selvitetään.

– Uutta rahaa pitää saada alueelle tämän syksyn aikana, yt-neuvottelut on käyty alkusyksyyn mennessä. Kun asia realisoituu käytännössä, pitää koneen olla kunnossa.

Kimmo Puolitaival kertoo, että alkuun päästään olemassa olevilla resursseilla, mutta esimerkiksi uusia koulutusohjelmia ei kyetä käynnistämään ilman lisärahaa.

– Raha täytyy olla meillä käytettävissä loppuvuonna 2015 ja tietenkin vielä suuremmassa määrin 2016 aikana.

Osaamisesta pyritään pitämään kiinni

Tilanne Salon seudulla jo ennestäänkin paha, työttömyysaste lomautetut mukaan lukien on 15,3 %. Liki neljästä tuhannesta työttömästä kasvava osa on pitkäaikaistyöttömiä, ja vaikeasti työllistyviä arvioidaan olevan noin 2 000 henkilöä.

Irtisanottavien tilannetta pyritään helpottamaan moninaisin keinoin.

– Ensin tehdään tietenkin analyysi henkilöstön osaamisesta, ja katsotaan, kuinka tätä osaamista voidaan työmarkkinoilla hyödyntää. Myös koulutus- ja työvoimapoliittiset tarpeet arvioidaan. Uuden yritystoiminnan käynnistämistä ja pendelöintimahdollisuuksien lisäämistä arvioidaan, listaa Puolitaival.

Ensisijaisesti työsarkaa etsitään elektroniikka-alalta, jonka huippuosaajia irtisanomisuhan alla elävät ovat.

– Emme varmaankaan ala ensimmäisenä puhua uudelleenkoulutuksesta. Ensin tehdään tarkka arvio osaamisprofiileista ja siitä, millaisia tiimejä voidaan muodostaa. Tätä osaamista lähdetään markkinoimaan yhdessä Salon kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa. Jos uudelleenkoulutusta tarvitaan, se on lähinnä nykyisen osaamisen laajentamista johonkin uuteen suuntaan. Ääritapauksessa kyseessä voi kokonaan uuden osaamisen hankkimista täysin toisenlaiseen ammattiin.

Panostusta pendelöintiin

Kimmo Puolitaival varoittaa, että työmarkkinamahdollisuuksia on katsottava Salon seutua laajemmin. Noin 60 prosenttia Microsoftilla työskennelleistä myös asuu Salossa, eikä paikkakunnan vaihto ole helppoa seisahtuneen kiinteistökaupan takia.

– Salon seudulta ei varmaankaan löydy kysyntää nyt vapautumassa olevilta osaamisalueilta. Olemme alustavasti puhuneet mahdollisuudesta edistää pendelöintiä, niin että Salo tai Turun seutu säilyisi edelleen asuinpaikkana, mutta liikkuminen työpaikkakunnalle voisi tapahtua joustavasti

Salon seudun omaakin työllistämispotentiaalia koetetaan samalla parantaa, vakuuttaa ylijohtaja Kimmo Puolitaival Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

– Yhdessä Salon kaupungin ja Yrityssalon kanssa etsimme alueen ulkopuolelta yrityksiä, jotka olisivat kiinnostuneita hyödyntämään tätä osaamista ja sijoittamaan toimintaansa Salon tai Turun alueelle. Samanaikaisesti tietenkin kehitetään olemassa olevia yrityksiä ja yritetään parantaa niiden mahdollisuuksia työllistää.