Kultasi on ollut jo toisen näpeissä – Suomalaiset kultakorut tehdään kierrätysmateriaalista

Lähes kaikki Suomessa valmistetut kultakorut on tehty kierrätyskullasta. Vihkisormusten valinnassa vaikuttaa ulkonäön ohella alkuperä. Myös maailmalla ollaan heräämässä koruteollisuuden ongelmiin: tulevaisuudessa materiaalin alkuperä merkitään koruun.

Kotimaa
kultasormus sormus timatti timanttisormus
Marjukka Hämäläinen / Yle

Suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia korujensa alkuperästä. Ekologisuus ja eettisyys on otettu myös osaksi markkinointia.

– Asiakkaat ovat kiinnostuneita siitä, mitä ostavat. Mistä se kihlasormus on peräisin, ja että se olisi kaikin tavoin vähän saastuttava, eikä mitenkään konflikteihin sidottu, vahvistaa Suomen Kultaseppien liiton toimitusjohtaja Henrik Kihlman.

Suomalaiset ovat Kultajousen toimitusjohtaja Kaj Wikströmin mukaan olleet aina valveutuneita korujen alkuperästä. Laadun valvonta on ollut korkealla jo vuosia.

– Kivien maailmassa on ollut enemmän kysymyksiä kuin metalleissa. Metallipuolessa ollaan maailmanlaajuisesti heräämässä ja siirtymässä kohti sellaista aikaa, että myös maailman markkinoilla olevat metallit tullaan merkitsemään, jotta saadaan tieto, mistä ne on louhittu, kertoo Kultaseppien liiton Kihlman.

Kuluttajat käyttävätkin kierrätettyjä materiaaleja. Materiaalit kaivetaan lipastoista esiin, tai ostetaan käytettynä esimerkiksi nettikaupasta.

– Kun taloustilanne on haastavampi, niin kotimaisia tuotteita suositaan erityisesti. Myös omaa kultaa kierrätetään paljon, kommentoi Kultajousen Wikström.

Suomessa valmistettu kultakoru on jo käytetty

Melkein kaikki Suomessa valmistetut kultakorut on valmistettu täysin kierrätetyistä materiaaleista. Kultasepät kierrättävät hiomapaperitkin, koska raaka-aine on niin kallista, sanoo Kihlman.

– Alasta halutaan tehdä läpinäkyvää. Hopeaa kierrätetään myös. Timanteista on tehty Kimberlyn sopimus: niistä annetaan sertifikaatti, etteivät ne tule konfliktialueelta.

Kauppoihin päätyy kuitenkin paljon tuontitavaraa.

Metallipuolessa ollaan maailmanlaajuisesti heräämässä ja siirtymässä kohti sellaista aikaa, että myös maailman markkinoilla olevat metallit tullaan merkitsemään, jotta saadaan tieto, mistä ne on louhittu.

Henrik Kihlman

– Kuluttajat ovat kiinnostuneita materiaaleista, niin luulisi, että myös alkuperämaasta. Kysymällä selviää.

Liiton toimitusjohtaja Kihlman suositteleekin kaikkia esimerkiksi kihla- ja vihkisormuksia hankkivia kuluttajia rohkeasti kysymään raaka-aineiden alkuperää.

Hinta ratkaisee – edelleen

Ekologisuus ja ihmisten kiinnostus on otettu huomioon myös markkinointipuolella. Esitteisiin painatetaan kierrätetty-tekstit.

– Kyllä erittäin tärkeää kihla- ja vihkisormuksissa on hinta - vieläkin, kommentoi Timanttisten toimitusjohtaja Sami Koskinen.

Vihkisormukseen liitetään kuitenkin suuria unelmia ja päätöksiä. Ulkonäkö on kuluttajalle usein tärkein.

– Ensin katsotaan, millaisen sormuksen haluaa, ja sitten keskustellaan raaka-aineista, sanoo Kihlman.

– Ekologisin vaihtoehto on se, kun ei kuluteta maapallon resursseja enää, vaan käytetään sellaisia, mitä on jo olemassa. Kierrätys on silloin hyvä vaihtoehto.