1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kippurasarvinen kummajainen on uusin löytö dinosaurusten sukupuuhun

Maailmankuulun fossiilinmetsästäjän mukaan nimetty otus näytti pelottavalta mutta oli kasvinsyöjä.

Ulkomaat
Piirroskuvassa Wendiceratops pinhornensisin pää
Taiteilijan näkemys Wendiceratops pinhornensis -dinosauruksesta.Danielle Dufault

Kanadasta Albertasta löytyneet fossiilit ovat osoittautuneet aiemmin tuntemattomaksi dinoasauruslajiksi, joka tömisteli maapallolla noin 79 miljoonaa vuotta sitten.

Fossiilinmetsästäjä Wendy Slobodan mukaan nimetty Wendiceratops pinhornensis oli eläessään aika näky: sen niskaa ympäröineen kauluksen reunat olivat täynnä pieniä kippurasarvia. Mitään vastaavaa ei ennestään tunneta.

Myös kuonon päällä oli sarvi, mutta sen tarkkaa muotoa ei ole voitu päätellä, sillä löytyneet sirpaleet ovat liian pieniä koottaviksi. Tutkijat pitävät todennäköisenä, että otuksella oli sarvet myös silmiensä yllä.

Sarvien näyttävä sarja kuulostaa taisteluvarustukselta, mutta otus ei tarvinnut sitä ainakaan riistan saalistamiseen, sillä se oli kasvinsyöjä. Pituutta sillä oli kuutisen metriä ja painoa yli tonni.

Läheltä Yhdysvaltain rajaa löytyneet yli 200 luuta kuuluivat kolmelle aikuiselle eläimelle ja yhdelle poikaselle. Luissa on osia raajoista, ruumiista ja kalloista, mikä antoi tutkijoille oivan mahdollisuuden hahmottaa, miltä Wendiceratops pinhornensis näytti.

Wendiceratopsin löytäjä on alansa taitavin

Erityisen kiinnostavan löydöstä tekee sarvekkuutensa lisäksi se, että eläin on yksi vanhimmista Pohjois-Amerikasta tunnetuista Centrosaurinae-suvun dinosauruksista, kertoo Clevelandin luonnonhistoriallisen museon kuraattori Michael Ryan.

Kokonsa ja muotonsa perusteella otus on sukua Aasiasta löydetylle sarvekkaalle dinosaurukselle Sinoceratopsille, ja Ryan arveleekin, että taustalla on lajien muuttoliikettä nykyisten Pohjois-Amerikan ja Aasian välillä.

Wendiceratopsin löytäjä Wendy Sloboda on tunnettu kanadalainen fossiilinmetsästäjä, joka on kolmen vuosikymmenen aikana löytänyt satoja merkittäviä fossiileja. Hänen mukaansa on nimetty Wendiceratopsin lisäksi toinenkin kauan sitten maapallolta kadonnut otus, lihansyöjälintu Barrosopus slobodai.

– Wendy Slobodailla on kuudes aisti, joka paljastaa fossiilit. Hän on mennen tullen maailman kaikkein paras dinosaurusten metsästäjä, kehuu Wendiceratops-tutkimukseen Ryanin ohella osallistunut Ontarion kuninkaallisen museon paleontologi David Evans.

Koko tutkimus on vapaasti luettavissa tiedelehti PLoSOne (siirryt toiseen palveluun)sta, ja siitä kertoo omalla sivullaan Clevelandin luonnonhistoriallinen museo (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi